Macron szerint „undorító” a halálbüntetés, eltörölné az egész világon

A párizsi Panthéonban tartott megemlékezést szombaton Emmanuel Macron a halálbüntetés franciaországi eltörlésének 40. évfordulója alkalmából. Az elnök többek közt azt is elmondta, hogy 2022 első felében, a francia uniós elnökség ideje alatt egy civil szervezettel közösen indítanak majd kampányt a halálbüntetés globális eltörléséért – írja a Telex az MTI nyomán.

A France24 cikke szerint Macron undorítónak nevezte a halálbüntetést, és azt ígérte, hogy jövőre az Ensemble contre la peine de mort (Együtt a halálbüntetés ellen) nevű civil szervezettel közösen szervezni fog egy találkozót Párizsban. Erre azon országok civil társadalmainak képviselőit fogják meghívni, ahol még mindig alkalmazzák a halálbüntetést, hogy meggyőzzék ezen országok vezetőit az eltörlésének fontosságáról.

Mint azt a francia elnök felidézte, 1981-ben Franciaország volt a harmincötödik olyan ország, amely eltörölte a halálbüntetést. Azt is hozzátette, hogy mára összesen 106 ország döntött így, további 50-ben pedig törvényi moratóriumot vezettek be az ilyen büntetések végrehajtására, vagy egyszerűen csak nem hajtanak végre ilyet, hiába lenne erre lehetőség. Ezzel együtt viszont csak 2020-ban hivatalosan 483 embert végeztek ki világszerte összesen 33 országban, melyek nagy részében egyébként is páros lábbal ugrálnak az emberi jogokon.

Macron szavai ellenére a francia közvélemény egyébként a felmérések szerint erősen megosztott a halálbüntetés kérdésében. A 2022-es francia elnökválasztáson Macron kihívójaként induló Eric Zemmour jobboldali publicista például jelezte, hogy általánosságban véve támogatja a halálbüntetést.

Zemmour: Ma leépítik a nemzetet, aztán a családot, és magát az embert

Zemmour Budapesten találkozott Orbán Viktorral is, aki szerinte „megvédi a népét” a „dekonstrukcióval, Soros Györggyel és az LMTBQ-lobbival szemben”.