Lehetett volna rabbi is, de inkább orvosnak állt a magyar filmrendező

Az orvos-filmrendező szerint lehet másképp is kezelni egy demens beteget, ráadásul az se biztos, hogy mi megússzuk. Legújabb munkája, melynek címe A Gyémánt út pora, érzékenyítő filmnek is beválik – írja az Index.

Az Index ellátogatott egy filmforgatásra, aminek több érdekessége is van. Az egyik, hogy Vári Éva Kossuth- és Jászai-díjas színésznő a főszereplő, a másik, hogy a rendező, Dr. Vámos Zoltán „civilben” orvos. Ez azért sem egy elhanyagolható tényező, mert a film központi témája a demencia. Ha egy orvos kamerát ragad, és filmet készít erről a problémáról, fennáll a gyanúja, hogy fontos mondanivalója van. Ennek jártunk utána.

A Pécsi Tudományegyetemen oktat, mentőzik, illetve intenzív tárpiás szakorvos, emellett a filmművészet aktív szerelmese. Olyannyira, hogy rendezi is őket. De mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás? Dr. Vámos Zoltán Budapesten született. Édesapja sebész főorvos, édesanyja pedagógia professzorként találta meg a hivatását.

Idővel Zoltán egészen más vizekre evezett, a filmezés kezdte érdekelni. De hogy kerül valaki, aki főként a színészek bohém közegében mozgott egy olyan egyetemre, amiről köztudott, hogy a már eleve nehezen megszerezhető diploma után jön a tanulás java?

Kilépni a halottak árnyékából

Az Akik megmaradtak attól szép, hogy hiteles, és őszintén képes szólni a legnagyobb fájdalmak átéléséről, illetve feldolgozásáról. Pelle János írása.

„2002-ben mikor még csak a film érdekelt, attól féltem, hogy el fognak vinni katonának, ezért azt a megoldást találtam, hogy választok magamnak egy jó hosszú egyetemet. Rabbiképző vagy az orvosi kar jöhetett szóba. Éppen Pécsett voltam a Poszt miatt, így logikus választásnak tűnt az ottani orvosi egyetem.”

– válaszolta az Index kérdésére dr. Vámos Zoltán. Akár így is történhetett, bár annyira abszurd, hogy azóta sem lehetünk biztosak abban, hogy igazat mondott-e. Az cáfolhatatlan tény, hogy a rabbiképző is 5+1 év, és tényleg nincs ilyen képzés Pécsen. Azt is diploma igazolja, hogy Vámos Zoltán a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán tanult.

A cikk folytatása itt olvasható.

Borítókép: Vámos Zoltán / Instagram

Több országban is egyszerre mutatják be a Born in Auschwitz című új, magyar dokumentumfilmet

Hosszú évek munkája összpontosul a traumák öröklődését firtató filmben, melyet az On The Spot csapata készített.