Újabb, az Iszlám Államhoz csatlakozott nő kéri, hogy fogadják vissza

A brit anya és egykori Pizza Hut dolgozó, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz, sürgeti az Egyesült Királyságot, hogy engedjék vissza Szíriából három lányával együtt – írja a The Daily Mail.

A 34 éves Nicole Jacket ugyanabban a táborban tartják fogva, mint az „Iszlám Állam menyasszonyát”, Shamima Begumot – akinek Sajid Javid miniszter 2019-ben biztonsági okokra hivatkozva törölte brit állampolgárságát, és azóta nem engedik vissza.

Nicole Jack 2015 októberében hagyta el Londont férjével és négy gyermekével, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz Irakban, miután azt mondta a családjának, hogy Szomáliába megy, hogy új életet kezdjen.

Azt állította, hogy férje, Husszein Ali azzal fenyegetőzött, hogy szétszakítja a családot, ha nem utazik vele. Husszein aztán a következő évben meghalt a militáns csoport oldalán harcolva.

Jack asszony ezután feleségül ment egy másik külföldi ISIS-harcoshoz, a Trinidad és Tobagóból származó Adil de Montrichardhoz, más néven Adil Robertshez, és 2017-ben Szíriába költöztek.

Ezután hármas ikrekkel lett terhes, de állítólag az első gyermeke elvetélt, a második halva született, a harmadik pedig csak három hetet élt.

Hat héttel később de Montrichard a kertben volt Jack tízéves fiával, Isaaqkal, amikor mindketten meghaltak feltételezhetően egy koalíciós légicsapásban.

Jack keresztényként nevelkedett, de áttért az iszlámra, miután találkozott első férjével, Alival, amikor mindketten egy Pizza Hut üzletben dolgoztak a nyugat-londoni Hammersmithben.

Londonban a gyerekek nagymamája, Charleen Jack Henry, aki ápolónőként dolgozik, azt szeretné, ha a három lányunokája visszatérne, mert „nem igazságos”, hogy „azon a helyen sínylődjenek”.

Iszlám Államhoz csatlakozott tinédzserlány: „Megváltoztam, segíteni akarok másoknak!”

Shamima Begum, aki tinédzserként ment el az Egyesült Királyságból Szíriába, azt mondja, élete végéig bánni fogja, hogy csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Henry asszony emellett úgy véli, hogy Jacknek, aki trinidadi állampolgársággal is rendelkezik, meg kellene engedni, hogy visszatérhessen az Egyesült Királyságba, hogy „szembenézzen a tetteinek a következményeivel”.

A lányok a Save the Children szervezet által működtetett ideiglenes iskolába járnak, és azok közé a szíriai táborokban fogva tartott 60 brit fiatal közé tartoznak, akiket a becslések szerint 16 brit nővel együtt őriznek mind a mai napig.

A tábor a Hasakah tartománybeli Al-Malikiyah közelében található. A kormány szóvivője a MailOnline-nak elmondta:

„Elsődleges feladatunk az Egyesült Királyság biztonságának garantálása. A Szíriában maradók között vannak olyan veszélyes személyek, akik azért maradtak, hogy harcoljanak vagy más módon támogassanak egy olyan csoportot, amely kegyetlen bűncselekményeket követett el, többek között ártatlan civilek lemészárlását és lefejezését.”

„Fontos, hogy ne a neme vagy az életkora alapján ítéljük meg, hogy valaki milyen nemzetbiztonsági kockázatot jelent.”

Az állásfoglalás egy nappal azután érkezett, hogy Németország hazatelepített nyolc nőt és 23 gyermeket, akik csatlakoztak az Iszlám Államhoz.

Németország szerint ez volt a legnagyobb ilyen hazaköltöztetés 2019 óta, Heiko Maas külügyminiszter pedig hangsúlyozta, hogy a gyerekek „nem felelősek a helyzetükért”.

Hozzátette, hogy a hazatérő „anyáknak felelniük kell majd tetteikért”, és „sokukat Németországba érkezésük óta őrizetben tartanak”.

Borítókép: Youtube / képernyőfotó

Még mindig nem érte utol az igazságszolgáltatás az ISIS harcosait

Hét évvel az észak-iraki népirtás után, amelynek során becslések szerint 10 000 jazidi halt meg, az európai országok még mindig azzal küzdenek, hogy hogyan vonják felelősségre a 21. század egyik legszörnyűbb atrocitásaiért felelős személyeket.