Iszlám Államhoz csatlakozott tinédzserlány: „Megváltoztam, segíteni akarok másoknak!”

Shamima Begum, aki tinédzserként ment el az Egyesült Királyságból Szíriába, azt mondja, élete végéig bánni fogja, hogy csatlakozott az Iszlám Államhoz, és felajánlotta, hogy segít az Egyesült Királyságnak a terrorizmus elleni küzdelemben – írja a BBC.

A BBC-nek azt mondta, hogy „hasznos lehet a társadalom számára”, és kár lenne hagyni, hogy „megrohadjon” egy szíriai menekülttáborban.

Shamima Begum 15 éves volt, amikor két másik kelet-londoni diáklánnyal együtt Szíriába utazott, hogy csatlakozzon az ISIS-hez.

Ott feleségül ment egy holland újonchoz, és több mint három évig az ISIS uralma alatt élt. 2019-ben kilenc hónapos terhesen találtak rá egy szíriai menekülttáborban. A gyermeke később tüdőgyulladásban meghalt, Begum ekkor elmondta, hogy korábban két másik gyermekét is elvesztette.

Az akkori belügyminiszter, Sajid Javid nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megfosztotta Begumot brit állampolgárságától.

A BBC riporterének kérdésére, hogy mit érez, amikor visszagondol a csoportra, amely népirtást és gyilkosságokat követett el világszerte, azt mondta:

„Tényleg felfordul tőle a gyomrom. Gyűlölöm magam miatta.”

A BBC Sounds és a BBC 5 live számára adott interjúban Begum azt is elmondta, hogy csak most érzi jól magát, hogy már beszélhet a valódi érzéseiről.

Nem térhet haza az iszlamista özvegy Nagy-Britanniába

A brit legfelsőbb bíróság pénteki végzése szerint nem térhet haza az a fiatal brit nő, aki hat éve tinédzserként, két barátnőjével Nagy-Britanniából Szíriába utazott, és ott csatlakozott az Iszlám Államhoz.

Azt is elmondta, ha visszaengednék az Egyesült Királyságba, tanácsokat tudna adni az ISIS által alkalmazott taktikákról, amelyekkel ráveszi az embereket, hogy menjenek Szíriába, és meg tudná osztani, hogyan lehet beszélni azokkal az emberekkel, akiket fenyeget a radikalizálódás veszélye.

Begum „kötelességének” érzi, hogy ezt megtegye, hozzátéve, hogy nem akarja, hogy más fiatal lányok is úgy tegyék tönkre az életüket, ahogy ő csinálta.

Szerdán Begum az ITV Good Morning Britain című műsorában beszélt, és egyenesen felajánlotta Boris Johnsonnak, hogy legyen „eszköz” a terrorizmus elleni küzdelemben.

Egy szíriai menekülttáborból bejelentkezve azt mondta, hogy „nincs bizonyíték” arra, hogy kulcsszerepet játszott volna terrorcselekmények előkészítésében, és kész arra, hogy ártatlanságát a bíróságon bizonyítsa.

„Tudom, hogy vannak olyan emberek, akik bármit is mondok vagy teszek, nem fogják elhinni, hogy megváltoztam, nem fogják elhinni, hogy segíteni akarok”

– mondta.

„De azoknak, akiknek egy cseppnyi irgalom, együttérzés és empátia is van a szívükben, szívből mondom, hogy megbántam minden, minden döntésemet, amióta Szíriába léptem, és ezzel együtt fogok élni életem végéig… Senki sem gyűlölhet jobban, mint én magamat azért, amit tettem, csak annyit tudok mondani, hogy ‘sajnálom’, és adjatok nekem egy második esélyt.”

Sajid Javid, korábbi védelmi miniszter, szerint nem valószínű, hogy Begum visszatérhet. A GMB-nek azt mondta, hogy az a döntés, hogy megfosztották őt a brit állampolgárságától, „erkölcsileg helyes, abszolút helyes, de jogilag is helyes, és a brit nép védelmében is helyes”.

Elárasztják az Iszlám Állam harcosai Afganisztánt

Oroszország védelmi minisztere szerint az Iszlám Állam fegyveresei vonulnak át Szíriából és Líbiából Afganisztánba.