Elárasztják az Iszlám Állam harcosai Afganisztánt

Oroszország védelmi minisztere szerint az Iszlám Állam fegyveresei vonulnak át Szíriából és Líbiából Afganisztánba – írja a Reuters a Portfolió szerint.

Szergej Sojgu egyúttal azt is hozzátette, hogy Oroszország katonai segítséget nyújt Tádzsikisztánnak, amennyiben bárminemű, biztonságát fenyegető veszéllyel nézne szembe az afgán területekről. A védelmi miniszter szerint Oroszország és Tádzsikisztán már korábban megegyeztek arról, hogy további orosz fegyverszállítmányok érkezhetnek a közép-ázsiai országba, valamint folytatódik a tádzsik haderő képzése is orosz támogatással.

A közép-ázsiai ország nemzetbiztonsági bizottsága még a hónap elején közölte, hogy több mint ezer afgán katona lépte át a tádzsik határt a tálib lázadókkal folytatott harcokban elszenvedett vereséget követően. A közlemény szerint „a tálib lázadók teljesen ellenőrzésük alá vonták” a Tádzsikisztánnal 910 kilométeres szakaszon határos Badahsán afgán tartomány hat körzetét.

Afganisztánban a helyzet azután fordult válságosra, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei megkezdték a kivonulást az országból.

A teljes cikk itt olvasható.

A kétpárti amerikai külpolitika csődje a Közel–Keleten

Hirsi Ali szerint Amerika végső sikere a hidegháborúban azt bizonyítja, hogy a külpolitikának hosszú távú erőfeszítésnek kell lennie.