Transz súlyemelő lett Új-Zélandon az év sportolónője

Laurel Hubbard volt az első biológiai férfi, aki nőként indulhatott az olimpián, ahol azonban érvényes kísérlet nélkül zárta a versenyt. 

A 43 éves Hubbard a 87 kg-os kategóriában indult a tokiói olimpián – írja az Unilad.

Az új-zélandi Laurel Hubbard 2013-ig a férfiak mezőnyében versenyzett, majd nemváltó műtéten esett át, két évre rá pedig megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jóváhagyását, miután a szervezet meghatározta a transznemű sportolók számára a tesztoszteronhoz köthető határértéket (10 nanomol/liter alatti szám az első versenyt megelőző 12 hónapban).

Az Otago Egyetem adta át a díjat Hubbardnak, aki az első transz sportoló, aki megkapta az elismerést, vagyis ő az első biológiai férfi, aki megkapta a legjobb sportolónő díjat.

Hubbard a díjat azoknak ajánlotta, akik segítették az olimpiai útját és sajnálatát fejezete ki, amiért nem tudta beteljesíteni, amit elvárt magától.

A Sky News AU egyik műsorvezetője szerint a díj a „patriarchátus győzelme”.

„Laurel Hubbard, aki régen férfiként versenyzett, majd női súlyemelő lett egyetlen sikeres emelést se tudott véghezvinni az olimpián. Új-Zélandnak voltak női sportolói, akik valóban fantasztikus dolgokat tettek Tokióban. Lisa Carrington például 3 aranyérmet nyert. De nem ő kapta a díjat, hanem Laurel”

– mondta Rita Pahani a Sky New műsorában.

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása.