Egyetlen gyakorlata sem volt érvényes, búcsúzik álmaitól az első transznemű olimpikon

Az új-zélandi Laurel Hubbard az első nyíltan transznemű sportoló az olimpiák történetében, ám a súlyemelő nem úgy teljesített, ahogy előzetesen tervezte – írja az Index.

Az új-zélandi Laurel Hubbard 2013-ig a férfiak mezőnyében versenyzett, majd nemváltó műtéten esett át, két évre rá pedig megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság jóváhagyását, miután a szervezet meghatározta a transznemű sportolók számára a tesztoszteronhoz köthető határértéket (10 nanomol/liter alatti szám az első versenyt megelőző 12 hónapban).

Versenytársai és azok edzői többen is bírálják, a szervezőket pedig felháborodottan vonják felelősségre. Ugyanis úgy vélik, az, hogy 43 évesen nőként szerepel a játékokon, még nem lenne gond, ám az már probléma, hogy férfiként nőtt fel, annak minden biológiai következményével.

Hubbard ezüstöt nyert a 2017-es anaheimi világbajnokságon a nők között, a 2019-es Óceániai Játékokon pedig győzött, és Tokióban is volt esélye az éremre a 87 kiló feletti kategóriában. Mindhárom próbálkozásakor 125 kilót teljesített, ám mindháromszor érvénytelenítették a gyakorlatát, így helyezetlenül végzett a nyári játékokon.

Transznemű súlyemelő is indul a tokiói olimpián

Laurel Hubbard lesz az első transznemű sportoló, aki megmérettetheti magát a játékokon.