Transznemű súlyemelő is indul a tokiói olimpián

Laurel Hubbard lesz az első transznemű sportoló, aki megmérettetheti magát a játékokon.

Korábban mi is beszámoltunk a híresztelésről, most azonban biztossá vált: Új-Zéland színeiben fog játszani először transznemű sportoló az olimpián, miután beválasztották az olimpiai csapatba – számolt be az ESPN alapján a Mandiner.

A 43 éves Laurel Hubbard a nemváltása előtt 2013-ig a férfi mezőnyben játszott. Korábban ezüstérmet nyert a 2017-es világbajnokságon, majd aranyérmet szerzett 2019-ben a Csendes-óceáni játékokon Szamoában. Részt vett még a 2018-as nemzetközösségi játékokon is, ahol azonban eltörte a karját.

„Hálás vagyok az új-zélandiak kedvességéért és támogatásáért” – nyilatkozta Hubbard. Hozzátette: „Amikor eltörtem a karomat a nemzetközösségi játékokon 3 évvel ezelőtt, azt mondták, hogy a sportolói karrierem valószínűleg véget ért. Azonban a támogatások, a biztatások és a szeretet kihozott a sötétségből”.

Több kritika is érte azt az új szabályozást, amely lehetővé tette Hubbardnak a női mezőnyben való részvételt. A belga Anna Vanbellinghen, aki valószínűleg Hubbard ellen fogja megmérettetni magát „rossz viccnek” nevezte a transznemű sportoló jelenlétét a női mezőnyben – írja a Mandiner cikke.

„Bárki, aki már ilyen magas szinten emelt súlyt tudja jól: ez a helyzet nem fair a sporttal és az atlétákkal szemben”

– jelentette ki Vanbellinghen.

A kritikák ellenére az új-zélandi olimpiai bizottság igazgatója, Kereyen Smith azt nyilatkozta, hogy mindenki számára világos, hogy Hubbard megfelel a részvételi feltételeknek.

„Elismerjük, hogy a nemi identitás a sportban egy nagyon érzékeny és bonyolult ügy, amely egyszerre megköveteli az emberi jogok és a fairség közötti egyensúlyt”

– nyilatkozta Smith. Hozzátette azonban:

„Mint Új-Zéland csapata, nagyon erős kultúránk van a befogadás és a mindenkit megillető tisztelet terén. Elkötelezettek vagyunk minden alkalmas új-zélandi atléta támogatásával kapcsolatban”.

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása.