FBI igazgatóhelyettes: „A Havanna-szindrómával kapcsolatos támadások egyre pimaszabbak”

A jelentések szerint egyre több amerikai diplomata és az őket támogató személyzetük hall furcsa hangokat, érez állandóan lüktető nyomást a fejében és számos más bizarr fizikai érzést, amelyek jellemzőek a „Havanna-szindrómára” – írja a CNBC.

„A végére kell járnunk a dolognak, egyértelmű orvosi állásfoglalásra van szükségünk, amely kimondja, hogy igen, megtámadtak, és rá kell tennünk a kezünket arra, aki ezt teszi”

– mondta Frank Figliuzzi az FBI kémelhárításért felelős korábbi igazgatóhelyettese.

Figliuzzi nagyobb koordinációt sürgetett az amerikai kormányzaton belül a „Havanna-szindrómának” nevezett, amerikaiak elleni rejtélyes hanghullámos támadások növekvő száma miatt.

„Még mindig nem látom azt a fajta összehangolt, ügynökségeken átívelő, a kormányzat egészére kiterjedő megközelítést, ahol van egy központi orvosi vizsgálat, amelyet elvégeznek, függetlenül attól, hogy melyik ügynökségtől származol, ha érintett vagy, közben pedig a támadások egyre pimaszabbak”

– mondta Figliuzzi.

Rejtélyes eredetű megbetegedéseket észleltek a bécsi amerikai nagykövetségen

Tisztázatlan eredetű megbetegedéseket észleltek az osztrák fővárosban akkreditált amerikai diplomaták és más kormányzati alkalmazottak körében.

Figliuzzi, az NBC News nemzetbiztonsági elemzője példákat is hozott a magas rangú amerikai tisztviselők elleni egyre durvább támadásokra. Az egyik támadás a CIA igazgatója, William Burns szeptemberi indiai útja során történt. Egy másik támadás pedig Kamala Harris alelnök asszony augusztusi vietnami útját késleltette.

A Havanna-szindróma az elmúlt öt évben többször érte már az amerikai tisztviselőket. Még 2016-ban Kubában tartózkodó diplomaták arról számoltak be, hogy furcsa hangokat hallottak, állandóan lüktető nyomást éreztek a fejükben és számos más bizarr fizikai érzést is megemlítettek. Utólag kiderült, hogy tartós egészségkárosodást szenvedtek az „energiatámadásoktól”. Egyes esetekben a diplomatákon hallásuk és látásuk hirtelen romlását, fejfájást, szédülést, sőt agykárosodást is észleltek.

A Fehér Ház állítólag figyelmeztetést küldött az amerikai tisztviselőknek, hogy a Havanna-szindróma súlyos, széles körben elterjedt és valós veszélyt jelent az amerikai diplomatákra és hírszerző tisztekre, mind az USA-ban, mind külföldön.

Figliuzzi a CNBC „The News with Shepard Smith” című műsorában elmondta, hogy nagyon fontos, hogy a lehető leggyorsabban megtalálják az elkövetőket.

A Fehér Ház nem reagált a CNBC megkeresésére az ügyben.

Milyen lesz a harmadik világháború?

A „2034: A következő világháború regénye” című új geopolitikai thriller egy fiktív, de nagyon is hihető történetet mesél el arról, hogyan keveredhet bele az Egyesült Államok a harmadik világháborúba.