A Kreml meghívta a tálibokat Moszkvába tárgyalni

Oroszországot aggasztja az „iszlám szélsőségesség” terjedése a déli határai közelében – írja a The Quint.

Zamir Kabulov, Oroszország képviselője október 7-én, csütörtökön közölte, hogy az ország meghívja a tálibok képviselőit az Afganisztánról szóló nemzetközi tárgyalásokra, amelyeket a tervek szerint október 20-án tartanak Moszkvában.

Vlagyimir Putyin elnök afganisztáni különmegbízottja nem volt hajlandó további részleteket közölni a tervezett konferenciáról.

Idén márciusban négy ország – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Pakisztán – találkozott egy konferencián, ahol felszólították a tálibokat és a Ghani-kormányt, hogy vessenek véget az erőszaknak.

Az amerikai csapatok kivonulásával és Afganisztán tálib hatalomátvételével Oroszország aggódik amiatt, hogy az „iszlám szélsőségesség” átterjed a korábban a Szovjetunióhoz tartozó országokra, mint például Tádzsikisztán is.

Oroszország úgy tekint ezekre a volt szovjet országokra, mint déli határain lévő védelmi pufferzónára.

Ezért is közvetlenül a tálib hatalomátvétel után Oroszország tárgyalásokba kezdett és hadgyakorlatot tartott Tádzsikisztánban, továbbá korszerűsítette az ott lévő orosz katonai bázisok felszereltségét.

Putyin telefonbeszélgetést folytatott Emomali Rakhmon tádzsikisztáni elnökkel is, ahol a térség biztonsági helyzetéről tárgyaltak.

Öngyilkos merénylőkkel védenék meg a határaikat a tálibok

Laskar-i Manszúr (Manszúr milíciája) nevű különleges alakulatot Afganisztán Tádzsikisztánnal, illetve Kínával közös határának védelmére vezényelték.