Százéves náci pere kezdődik Németországban

Csütörtökön megkezdődik annak a 100 éves férfinak a pere, aki a sachsenhauseni koncentrációs táborban teljesített szolgálatot – írja a Reuters. A férfi az SS tagja volt, most azzal vádolják, hogy 3518 ember megölésében segédkezett — számol be az Index.

1942 és 1945 közt állt őrt a koncentrációs tábor egyik tornyában, de a gyanú szerint emellett azonban segédkezett a szovjet hadifoglyok és zsidók kivégzésében is.

A hatóságok, a vádlott védelmében, nem nevezték meg az illetőt.

Bár annyit a sajtóban már tudni vélnek róla, hogy Josef S. néven fut az illető. A korára való tekintettel minden meghallgatás időtartama két és fél órára lesz maximalizálva.

Az utóbbi években rendre állították bíróság elé azokat a ma már idős embereket, akik a második világháború idején szerepet vállalhattak a népirtásban. A múlt hétre egy 96 éves nőt is beidéztek, aki a tárgyalás napján megpróbált elmenekülni.

of today on Twitter: „Nazi trial: 100&year&old SS guard in court in Germany Josef S is accused of complicity in the murder of 3,518 prisoners at Sachsenhausen near Berlin. https://t.co/KnB85EblCX pic.twitter.com/8gh2q6ZaRi / Twitter”

Nazi trial: 100&year&old SS guard in court in Germany Josef S is accused of complicity in the murder of 3,518 prisoners at Sachsenhausen near Berlin. https://t.co/KnB85EblCX pic.twitter.com/8gh2q6ZaRi

Délelőtt 10-kor kellett volna a bíróság elé állnia, de nem volt sehol, a hatóságok az idősotthonban sem találták, ahol él. Végül délután 2-kor egy hamburgi sugárúton fogták el, miután elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Holland képviselő: A zsidók nem sajátíthatják ki a holokausztot és a világháborút

Thierry Baudet mostani antiszemita akciója azért is különös, mert eddig folyamatosan Izrael-párti módon szavazott a parlamentben, sőt, két éve még kipában tüntetett.