A szavazás előtt mondott le karlendítős fotója miatt az ózdi alpolgármester

Október 31-i hatállyal lemondott Ózd alpolgármestere, akiről két náci karlendítős fotó került nyilvánosságra. Farkas Péter Barnabás mindkét képe egy Katowicében készült a holokausztot bemutató múzeum épületénél. Az elsőről az alpolgármester azt mondta, csupán egy félreérthető mozdulat, mert valójában integetett a többieknek, a második viszont már egyértelműbben idézte a náci karlendítést. Közben ugyanezen az alkalmon készült másik kép is előkerült, ahol a korábbi alpolgármester is karlendítést idéz, megidézve ujjaival Adolf Hitler bajuszát is. A korábbi és a most lemondott alpolgármester egymást fotózhatta három évvel ezelőtt — írja a Telex.

A történtek miatt Farkas megbízatásáról szavazást tartott volna az önkormányzat, ám még ez előtt lemondott az alpolgármesteri pozíciójáról.

Az új alpolgármester személyéről szóló tárgyalások ezután kezdődnek meg, ezért konkrétumokat erről egyelőre nem tudott mondani a Jobbik színeiben a várost hét éve irányító, most is csak 34 éves polgármester, a Jobbikos Janiczak Dávid.

Szerinte a fotó elkészülte „elfogadhatatlan gyalázat, de az még gyalázatosabb, hogy a fotó készítője volt az, aki ezt az egész médiahadjáratot elindította vagy támogatta.”

Janiczak szerint ugyanis, ha a fotó készítője úgy gondolta, hogy a 2018-ban készített képek elfogadhatatlanok, kérdés, miért várt vele három évet, és miért épp az ellenzéki előválasztás előtt dobta be. (Farkas Péter Barnabás volt az előválasztáson a Jobbik jelöltje a DK támogatásával, ám a képek nyilvánosságra kerülése után veszített.)

„Három évvel később közzétéve kérdés, mi volt a valós motiváció” – jegyezte meg. Szerinte nem pártok közötti ügy, hanem személyes érdek lehet a háttérben. A történteket az időzítés miatt – hangsúlyozva, hogy maga a tett elfogadhatatlan – mégis felfújásnak érzi.

Janiczak szerint a minősíthetetlen karlendítés nem tükrözi a muzeológus, népművelő Farkas személyes világlátását. „Szerencsétlen tett volt, belement egy fotózkodásba, amibe nem kellett volna.”

Ami az új alpolgármester átvilágítását illet, Janiczak szerint nem csak a facebookos előéletet kell alaposabban átnézni. Ugyanakkor „olyan ember, aki hibátlan, nincsen, mind gyarló emberek vagyunk, mindenkinek van az előéletében felfújható dolog. Az alpolgármesteri posztra konszenzusos jelöltet kell találni” – mondta a polgármester, megjegyezve, hogy ennek konkrét időpontja nincsen, a szabályozás azt mondja ki, hogy a közgyűlés egyik tagja közül kell választani egy alpolgármestert.

Janiczak elismeri, hogy a Jobbik eredettörténetének ismeretében akadhatnak olyan szélsőséges nézeteket vallók, akik azt gondolták korábban, hogy a Jobbikban megtalálták ideológiai otthonukat. „De a Jobbik megtisztult, kivetette magából a szélsőségeseket” – mondta, megismételve, hogy a két korábbi alpolgármester, „de legalábbis Farkas” estében a karlendítés nem jelenti, hogy antiszemita nézeteket vallanának.

Farkas bocsánatot kért a fotók miatt. „Nem volt semmi ártó szándék vagy gúny, amivel megbántani szándékoztam volna a zsidóságot” – mondta egy videóbejátszásban, amelyet a Páva utcai Holokausztmúzeum előtt készített. „A pár napja napvilágot látott fotókkal kapcsolatban szeretném elmondani, hogy mélyésgesen sajnálom.” Farkas a múzeumhoz a Magyarországi Zsidók Hitközsége (Mazsihisz) kérésére látogatott el. „Szembesültem mindazon borzalmakkal, amelyeket egy nép ellen elkövettek” – mondta a volt alpolgármester a múzeum megtekintése után. „A zsidóság ellen elkövetett bűntettek soha nem szabad, hogy megismétlődjenek.”

Illuminált állapot, téves nyilatkozatok: Bocsánatot kér a náci karlendítős alpolgármester

„A fotó kötetlen programon, vélelmezett baráti társaságban készült és nem titok, hogy illuminált állapotban voltam akkor, amit röstellek” — mentegetőzik Farkas Péter Barnabás.