Antiszemita rongálás az auschwitzi múzeumban

Antiszemita rongálást fedeztek fel kedden Auschwitz-Birkenau egykori náci haláltáborának helyén – írja a a BBC-re hivatkozva az Arutz7.

Az Auschwitzi Emlékmű és Múzeum jelentése szerint kilenc barakkot firkáltak össze antiszemita kifejezésekkel és a holokausztot tagadó szlogenekkel, a rendőrséget értesítették az esetről, a nyomozás megkezdődött.

A helyszín munkatársai elítélték az antiszemita falfirkálást, és kértek mindenkit, aki kedden reggel a haláltábor környékén tartózkodhatott és szemtanúja lehetett az esetnek, hogy jelentse ha látta az elkövetőket.

Az emlékközpont szerint a rongálás „felháborító támadás az emberiség történelemének egyik legnagyobb tragédiájának szimbóluma ellen, és rendkívül fájdalmas csapás a német náci Auschwitz-Birkenau tábor összes áldozatának emlékezetére”.

„Amint a rendőrség összeállította az összes szükséges dokumentációt, az auschwitzi emlékmű megőrzői megkezdik a rongálás nyomainak eltávolítását a történelmi épületekből” – tette hozzá.

A helyszínen ritka a vandalizmus, az ominózus „Arbeit Macht Frei” (Munka szabaddá tesz) táblát 2009-ben ellopták az egykori haláltábor történelmi kapujából. Napokkal később találták meg, darabokra vágva. A lengyel tolvajokat és az őket felbujtó svéd férfit börtönre ítélték, a táblát később helyreállították.

Illuminált állapot, téves nyilatkozatok: Bocsánatot kér a náci karlendítős alpolgármester

„A fotó kötetlen programon, vélelmezett baráti társaságban készült és nem titok, hogy illuminált állapotban voltam akkor, amit röstellek” — mentegetőzik Farkas Péter Barnabás.