Azerbajdzsán cáfolja Izrael katonai jelenlétét

Baku közleményt adott ki, miután Irán állításokat tett közzé esküdt ellenségéről, miközben Teherán hadserege hadgyakorlatba kezdett a két ország határán, tovább növelve a szomszédok közötti feszültséget — írja a Ynetnews.

Azerbajdzsán hétfőn tagadta az iráni állításokat az izraeli katonai jelenlétről a kaukázusi országban, miután Teherán hadserege hadgyakorlatokat indított az országok határán, tovább növelve a szomszédok közötti feszültséget.

Irán csütörtökön vádolta meg szomszédját a „cionista jelenléttel”, egy nappal később pedig az állami televízió harckocsikat, ágyúkat és helikoptereket mutatott, amint azok az ország északnyugati részén, a határ közelében lévő célpontokra lőttek.

Izrael Azerbajdzsán egyik fő fegyverszállítója, amely tavaly ősszel hathetes háborút nyert a szomszédos Örményországgal a vitatott Hegyi-Karabah régióért.

Leyla Abdullayeva, azerbajdzsáni külügyminisztériumi szóvivő hétfőn azt mondta, hogy Irán állításai alaptalanok.

„Visszautasítjuk azokat az állításokat, amelyek szerint harmadik fél jelen lenne az azerbajdzsán-iráni határ közelében, az ilyen állítások teljesen alaptalanok”

— mondta.

Hoszein Amir-Abdollahian, iráni külügyminiszter a múlt héten azt mondta Azerbajdzsán nagykövetének, hogy országa nem tűri Izrael jelenlétét vagy tevékenységet „a határaink mellett”, és megígérte, hogy megtesz minden szükséges intézkedést.

Irán hadgyakorlattal fenyegeti Azerbajdzsánt, az ottani „cionista jelenlét” miatt

„Irán nem fogja eltűrni a cionista rezsim jelenlétét határainak közelében” – mondta Szaíd Khatibzadeh iráni külügyminisztériumi szóvivő.

Ilham Alijev, azerbajdzsáni elnök azonban az Anadolu török hírügynökségnek adott interjújában bírálta az iráni hadgyakorlatokat, és azt kérdezte: „miért most, és miért a mi határainkon?”.

Azerbajdzsán és Irán régóta szemben áll egymással amiatt, hogy Teherán támogatja Örményországot az évtizedek óta tartó karabahi konfliktusban.

A tavalyi rövid háború egy orosz közvetítésű tűzszünettel ért véget, amelynek során Jereván átadta a vitatott területek egy részét, köztük Azerbajdzsán és Irán 700 kilométeres határának egy olyan szakaszát, amely évtizedekig örmény ellenőrzés alatt állt.

A kapcsolatok nemrégiben tovább romlottak, miután Azerbajdzsán hadserege közös hadgyakorlatot tartott Törökországgal és Pakisztánnal, 500 kilométerre az ország iráni határától.

Azerbajdzsán azon döntése, hogy vámot vet ki az Örményországba tartó iráni teherautókra, szintén növelte a feszültséget.

Teherán már régóta óvakodik az azerbajdzsáni etnikumúak szeparatista érzelmeitől, akik a 83 milliós Iránból mintegy 10 milliót tesznek ki.

Mit keres Izrael a Dél-Kaukázusban?

Az Azerbajdzsán és Izrael közötti együttműködés éveken át alacsony médiafigyelem mellett zajlott, azonban nemrég a második hegyi-karabahi háború kapcsán (igaz csak rövid időre) újra a nemzetközi érdeklődés homlokterébe került. Hende Olivér írása.