Tömegek alijáztak Amerikából Izraelbe idén nyáron

Közel kétezer észak-amerikai zsidó döntött úgy idén nyáron, hogy visszatér ősei földjére. Ez 42 százalékkal magasabb szám, mint amire Izraelben számítottak, mert a koronajárványtól a bevándorlási ütem lassulását várták – írja a Zsido.com

Az amerikai zsidók izraeli bevándorlását segítő Nefesh B’Nefesh alapítvány beszámolója szerint nemcsak a nyári időszak volt kiemelkedő, hanem azon belül az augusztus hónap is, amelynek során többen érkeztek, mint a szervezet történetében bármikor.

Az új állampolgárokat összesen 40 különjárat szállította Izraelbe. A közel kétezer ember között: 362 család, 391 egyedülálló és 160 nyugdíjas volt. A nyarat megelőzően több mint ezer zsidó költözött Izraelbe az Egyesült Államokból és Kanadából, így minden bizonnyal meglesz a 2021-re tervezett 4500-5000 észak-amerikai bevándorló. A nyári bevándorlók közül a legfiatalabb négyhónapos, a legidősebb 96 éves volt. A nemek megoszlása 54-46% a nők javára.

A bevándorlók között számos ügyvéd, orvos, tudós, tanár és szociális munkás található. Sokan érkeztek azzal a szándékkal, hogy Izraelben kezdik meg az egyetemi tanulmányaikat. Emellett 162 fiatal hamarosan bevonul a hadseregbe, 39-en pedig polgári szolgálatot vállalnak. Számukra külön támogatórendszert működtet a Nefesh B’Nefesh. A 40 alija-járattal 464 iskolás gyermek is érkezett, akik közül 75-en az első osztályt kezdték meg két héttel ezelőtt.

„Örömmel kívánok boldog új évet az Egyesült Államokból és Kanadából érkezett új állampolgárainknak. Az év eleje óta összesen 18 520 bevándorló érkezett a világ minden részéből, ami igen jelentős és nagy reményekre okot adó szám. A teljes létszámból több mint háromezren Észak-Amerikából érkeztek, ebben az egész világot nagy kihívások elé állító időszakban”

– mondta Pniná Támáno-Sátá, bevándorlás- és integrációügyi miniszter.

Kitalálja, honnan alijáztak a legtöbben az elmúlt évtizedben?

2010 és 2019 között csaknem 150 nemzetből telepedtek le a zsidó államban.

„A továbbiakban is a bevándorlók mellett állunk majd, hogy mindenben a segítségükre lehessünk. Fontos számunkra, hogy az érkezés pillanatától kezdve otthon érezzék magukat. Ebben nagy segítséget jelent a Szochnut, a Nefesh B’Nefesh és a többi alijaszervezet munkája”

– tette hozzá.

„A nyár mindig is kiemelkedően sikeres időszak nálunk, mert ilyenkor érkezik a legtöbb bevándorló. A járványhelyzet nem könnyítette meg a dolgunkat, de a bevándorlók és munkatársaink elszántsága lehetővé tette, hogy újabb rekord születését ünnepelhessük. Minden egyes, Izraelbe költöző zsidó újabb fejezetet nyit az ország történelmében. Egyszerre valósítják meg azt az álmukat, hogy Izraelben építsék fel az életüket és jelentős mértékben támogassák a zsidó államot”

– mondta Yehoshua Fass rabbi, a Nefesh B’Nefesh alapítója és társelnöke.

A cikk folytatása itt olvasható.

Veszélyben az európai zsidóság jövője?

Dov Maimon szerint az európai zsidóság jövője azért is ködös, mert magának Európának a jövője is ködbe burkolózik.