Egy izraeli cég duplacsövű gépkarabélyt dobott piacra az Egyesült Államokban

Az izraeli Silver Shadow vállalat egyszer s mindenkorra be akarta bizonyítani, hogy a kettő mindig jobb, mint az egy. A cég duplacsövű AR gépkarabélya, a Gilboa DBR Snake ígéretesnek tűnhet, azonban valószínű, hogy az amerikai hadsereg soha nem fogja valódi harcban használni – írja Kim Lieser az 1945 oldalán.

Polgári felhasználás

Blake Stilwell, a We Are the Mighty munkatársa szerint „Silver Shadow itt az Egyesült Államokban gyártja a Gilboa névre hallgató, duplacsövű fegyvercsaládot. Az USA-ban a 16 hüvelykes, duplacsövű fegyverek civil használatra is legálisan használhatóak. Az iker elsütőszerkezetnek köszönhetően a cég elkerüli az Alkohol-, Dohány- és Lőfegyverügyi Hivatal által a gépfegyverre vonatkozó definíciót.”

A Gilboa Snake a szokásos AR-15 alkatrészekből készült, és továbbra is az 5,56 mm-es NATO lőszert használja.

A War is Boring hozzátette, hogy „Amerikában a civil piac az, ahol elsősorban ennek a fegyvernek vevőkre kell találnia. A katonai vásárlók nagy valószínűséggel nem fogják ezt a puskát nagyon praktikusnak tekinteni”.

Gilboa Snake Double Barrel AR15 5.56 Rifle

Gilboa SNAKE Double Barrel AR15 556/223 Rifle Features Caliber 5.56×45 Method of operation Gas impingement Weight without magazine 12lbs Overa…

Katonai kísérletek az 1950-es években

Nem ez volt azonban az első alkalom, hogy a hadsereg tanulmányozta és tesztelte a duplacsövű puskák harci használatra való alkalmasságát.

A Pentagon 1951-ben indított Salvo projektje egy olyan új generációs gyalogsági fegyver előállítását tűzte ki célul, amely alkalmas a modern hadviselésre, ugyanakkor magában hordozza a második világháború tanulságait.

Az egyik ilyen tanulság az, amit a hadsereg ‘tűzfölénynek’ nevez – több golyót kell pontosan kilőni az ellenségre, mint amennyit ő visszalő. Ha tűzfölényben vagyunk, a puszta tűzmennyiség korlátozza az ellenség mozgásterét, és könnyebben támadhatóvá teszi őket a védtelen oldalukon. A heves tűz a repeszek és a lepattanó lövedékek révén is okozhat veszteségeket. A Project Salvo végül az AR puskasorozathoz és annak első katonai adaptációjához, az M-16-oshoz vezetett, amely félautomata, háromlövetű sorozatlövéses és teljesen automata üzemmóddal is rendelkezett.

Az egyik első kétcsövű puska, amelyet teszteltek, az 5,56 milliméteres Winchester Salvo volt, amelyet 1957-ben gyártottak.

A Winchester Salvo egyik problémája pont a 5,56 milliméteres töltényével adódott – ez egy szokatlan és kísérleti duplex töltény volt, amely két golyót hordozott, egyiket a másik mögött, így összesen négy golyót lőtt ki minden alkalommal, amikor a lövész meghúzta a ravaszt. Ez visszarúgást okozott – túl nagy visszarúgást … Az eredmény: kétszer annyi lőszer és költség, ugyanazért a hatásért. A tanulság: jobb egy könnyű fegyver, egy csővel.

Az IDF amerikai M4-esekre cseréli az izraeli Tavor gépkarabélyokat

Az IDF Tavorja korai nyugdíjazás előtt áll, miután megállapították, hogy hatékonyabb az amerikai M4-es.