A palesztinok Lapid miniszterelnökségétől várják a tárgyalások újraindulását

Ramallahban senki sem tűnik meglepettnek Naftali Bennett miniszterelnök ENSZ-ben tartott beszédének tartalmán, és úgy tűnik, senki sem kíváncsi arra, hogy Bennett még csak nem is utalt a palesztin kérdésre. A Palesztin Hatóság vezetőjének, Mahmúd Abbász belső körének vezető tisztségviselője szerint Bennett álláspontja a palesztin kérdéssel kapcsolatban teljesen megfelelt az elvárásoknak.

Az Arutz7 szerint a tisztviselő a héten az Israel Hayom újságnak elmondta, hogy a Palesztin Hatóság vezetősége ki várja, hogy végrehajtsák a rotációs megállapodást Bennett és Jes Átid párt vezetője, Jair Lapid jelenlegi külügyminiszter között, és Lapid miniszterelnök legyen.

„Hogy Naftali Bennett miniszterelnök figyelmen kívül hagyja a palesztinokat – nos, ez nem olyan szörnyű” – mondta a tisztviselő. „Egyáltalán nem számítottunk arra, hogy a Jesá Tanács volt vezetője hirtelen megváltoztatja ideológiai álláspontját. Minden megbeszélés és találkozó, amelyet megtartottunk és meg fogunk tartani egy célt tart szem előtt, és ez az, hogy előkészítse a talajt addigra, míg másfél év múlva Lapid lesz a miniszterelnök. ”

A tisztviselő hozzátette:

„Teljesen világos, hogy Bennettnek nincs ideológiai vágya, hogy előmozdítsa velünk a békefolyamatot, és nincs meg a támogatása sem ahhoz, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz. A jelenlegi izraeli kormányban azonban, ellentétben az elmúlt évtized korábbi adminisztrációival, vannak olyanok, akik készek velünk egy asztalhoz ülni és beszélgetni, és arra törekszenek, hogy a dolgok újra elinduljanak. Ezért mi, valamint azok az izraeli képviselők, akikkel kapcsolatban vagyunk, azon dolgozunk, hogy addig is bizalmat építsünk a két fél között.”

Amerika és Katar közösen léptet életbe szankciókat a Hezbollahot finanszírozók ellen

Hét katari állampolgárral szemben lépnek fel, akik a gyanú szerint titokban több tízmillió dollárt küldtek a libanoni székhelyű terrorszervezetnek.