Biden nem akart találkozni Abbásszal

Joe Biden, amerikai elnök állítólag elutasította Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének kérését, hogy a múlt héten találkozzanak az ENSZ-közgyűlés alkalmával — tudta meg a Times of Israel.

Az Axios hírportál amerikai és palesztin forrásokra hivatkozva szerdán arról számolt be, hogy Abbász és segítői érdeklődtek a Bidennel való találkozó lehetőségéről, amikor fontolóra vették, hogy részt vegyenek-e az éves közgyűlésen.

A palesztinoknak azt mondták a Fehér Házból, hogy Biden nem fog kétoldalú találkozókat tartani amíg New Yorkban tartózkodik, és Washingtonban sem nyitott a találkozóra – áll a jelentésben, amely szerint ez az üzenet is hozzájárult Abbász azon döntéséhez, hogy nem személyesen szólal fel a közgyűlésen, hanem távolról, videón keresztül beszél.

A Fehér Ház nem kommentálta azt a jelentést, amely szerint Biden rövid New York-i tartózkodása alatt több kétoldalú találkozót is tartott.

Biden hivatalba lépése óta nem tette az izraeli-palesztin konfliktust mindenek előtti külpolitikai prioritássá.

Az ENSZ-ben múlt héten elmondott beszédében Biden megismételte, hogy támogatja a kétállami megoldást, de nem szólított fel az izraeli-palesztin béketárgyalások azonnali újraindítására.

Kormánya ehelyett bátorítja a „béke előmozdítására” irányuló erőfeszítéseket, és Hady Amr, az izraeli és palesztin ügyekért felelős helyettes államtitkár a jövő héten Jeruzsálembe és Rámalláhba látogat – áll az Axios jelentésében.

Abbász ENSZ-beszédében azt követelte, hogy Izrael egy éven belül vonuljon vissza az úgynevezett 1967-es vonalakra, vagy számoljon a következményekkel, míg Naftali Bennett miniszterelnök a palesztinokat teljesen kihagyta a Közgyűléshez intézett beszédében.

Bennett, aki júniusban lett miniszterelnök, ebben a hónapban egy interjúban azt mondta, hogy nem lát okot az Abbásszal való találkozóra arra hivatkozva, hogy a Palesztin Hatóság háborús bűnökkel vádolja Izraelt a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC), és továbbra is havi juttatásokat fizet a biztonsági foglyoknak, köztük azoknak, akiket izraeliek megöléséért ítéltek el.

Megismételte továbbá, hogy ellenzi a palesztin állam létrehozását, ugyanakkor a nyugalom és a biztonsági koordináció fenntartása érdekében támogatta a palesztin tisztviselőkkel való kapcsolatok fenntartását.

Bennett megjegyzései ellenére számos magas szintű kapcsolatfelvétel történt az új izraeli kormány és a Palesztin Hatóság között, beleértve Benny Ganz védelmi miniszter és Abbász ramallahi találkozóját, amely több mint egy évtized óta az első magas szintű személyes megbeszélés volt izraeli és palesztin tisztviselők között.

Izrael és a Palesztin Hatóság hagyományosan biztonsági együttműködést folytat Ciszjordániában, amelyet mindketten létfontosságúnak tartanak. A biztonsági kapcsolatok azonban tavaly leértékelődtek, mivel a palesztinokkal való együttműködés megromlott Donald Trump, akkori amerikai elnök olyan lépései közepette, amelyek látszólag az izraeli álláspontnak kedveztek. Abbász azt mondta, hogy a kapcsolatokat Biden januári hivatalba lépése után visszaállítják.

Bennett az ENSZ-ben: Izrael támogatása erkölcsi választás

„Irán atomprogramja vízválasztó pillanathoz érkezett; és az is, hogy mi ezt toleráljuk. A szavak nem állítják le a centrifugák pörgését” – mondta Bennett.