Az Iránnal szembeni nukleáris szankciók megsértésével vádol egy egyetemi professzort Norvégia

Egy norvég műszaki egyetem német-iráni professzorát szerdán azzal vádolták meg, hogy megsértette az Iránnal szembeni szankciókat, mivel meghívott négy vendégkutatót az Iszlám Köztársaságból, és hozzáférést biztosított számukra egy laboratóriumhoz — jelenti a Times of Israel.

Egy norvég ügyész szerint a vendégkutatók olyan ismeretekhez jutottak hozzá, amelyek hasznosak lehetnek Irán nukleáris programja szempontjából.

Az NRK norvég műsorszolgáltató arról számolt be, hogy a 2018 februárja és 2019 februárja közötti időszakban a nem azonosított professzor négy iráni kutatót hívott meg a skandináv ország harmadik legnagyobb városában, Trondheimben található NTNU egyetemre. A vendégek tartózkodási ideje változó volt.

„A komoly dolog itt az, hogy iráni emberek hozzáférhettek a tudáshoz, és ez a tudás hasznos lehet Irán nukleáris programja számára. Nem állítjuk, hogy ez így van, de itt a potenciális veszély az, ami komoly” – mondta Frederik Ranke ügyész az NRK-nak.

Ranke elmondta, hogy a professzort az iráni szankciók, az exportellenőrzési előírások és a norvég adatvédelmi törvény megsértésével vádolják.

Ha bűnösnek találják, akár 10 év börtönbüntetésre is számíthat.

A nem európai uniós tag Norvégia az ENSZ Biztonsági Tanácsának valamennyi, az iráni nukleáris programról szóló határozatát betartotta, és évek óta támogatja az EU Iránnal szembeni korlátozó intézkedéseit.

Norvég ügyvédje szerint a professzor tagadja, hogy vétkes lenne. Brynjulf Risnes ügyvéd az NRK-nak elmondta, hogy ügyfele elhagyta Norvégiát, de hajlandó visszatérni, hogy bíróság elé álljon.

„Semmi olyan nincs a kapott információkban és a projektekben, amelyeken dolgozott, ami lehetővé tenné, hogy bármilyen módon hozzájáruljon a nukleáris iparhoz” – mondta Risnes az NRK-nak.

A PST, Norvégia belbiztonsági ügynöksége azzal gyanúsította a professzort, hogy hozzájárult egy adatbetöréshez azzal, hogy másoknak jogosulatlan hozzáférést adott egy számítógépes rendszerhez – közölte az NRK.

A tényleges adatbetörés akkor történt, amikor egy – az egyik vendégkutató által adott – programot telepítettek. Ranke szerint ezután le tudta hívni az adatokat, még akkor is, ha nem állt kapcsolatban az NTNU-val.

Bjarne Foss, az NTNU mérnöki kibernetikai tanszékének vezetője az egyetemi lapnak elmondta, hogy a professzor és az iráni vendégkutatók „egy speciális labort, az úgynevezett nanomechanikai labort használták viszonylag intenzíven rövid időn keresztül”.

A lap szerint a laborban különböző fémötvözetek tulajdonságainak, például szilárdságának és keménységének korszerű elemzéseit lehet elvégezni.

Miután ezt megtudták, az egyetem illetékesei 2019 elején felvették a kapcsolatot a PST-vel – írja az Universitetsavisa.

Zöld lámpát adott Joe Biden egy európai hadsereg felállításához?

Az afganisztáni zűrzavar a transzatlanti régió biztonságát is aláásta, ami néhány európai vezetőt egy új független védelmi erő felépítésére sarkallhat – véli Daniel Kochis, az 1945 oldalán írt elemzésében.