Megnyílt Szibéria legnagyobb zsidó oktatási központja

Egy évszázaddal azt követően, hogy a kommunisták bezárták Szibéria minden zsinagógáját, új zsidó központot adtak át Szibéria egyik legrégebbi városában, Tomszkban – írja a Zsido.com.

A zsinagógák bezárása fájdalmasan érintette a helyi zsidó közösséget, melynek nagy részét kantonisták tették ki: olyan leszerelt katonák, akiket még gyerekkorukban elraboltak vagy kényszerrel hurcoltak el és ezután besoroztak a cári hadseregbe, elszakítva őket családjaiktól, közösségeiktől és hitüktől is. A kényszerű katonai szolgálat hosszú évei után sokan Tomszkban telepedtek le és visszatértek őseik hitének gyakorlásához.

Az új, több mint kétezer négyzetméter alapterületű oktatási központot a Chábád-Lubavics mozgalom vezetői nyitották meg. A több mint négyszáz fő részvételével lezajlott ünnepélyes megnyitón részt vett Berel Lazar, Oroszország főrabbija, aki egyenesen Moszkvából érkezett a ceremóniára.

A központban kétszáz gyerek vesz majd részt különféle foglalkozásokon, szakkörökön és egyéb összejöveteleken. Az épület egy három csoportból álló óvodának is helyet ad. Az intézményben robotikával foglalkozó laboratórium, kerámiaszakkör számára alkalmas eszközökkel felszerelt munkaterület és pingpongasztalok is találhatók, a berendezés pedig a legmodernebb irányvonalakat követi.

Az új oktatási központot rendszeresen látogató kétszáz zsidó gyermek mellett még bőven marad az épületben szabad kapacitás, és különféle délutáni foglalkozásokon nem-zsidó fiataloknak is biztosítanak programokat, mesélte Levy Kaminetzky rabbi, a Tomszkban tevékenykedő Chábád küldött, és hozzátette: „Az egész épület zsidó adományozók adományaiból épült, és ez igazán csodálatos”.

Különleges szibériai fazsinagóga újul meg

Tomszk városának egyedi, 19. századi kantonista fazsinagógája két éve került vissza a helyi, mintegy ezer főt számláló hitközség kezébe.