Különleges szibériai fazsinagóga újul meg

Tomszk városának egyedi, 19. századi kantonista fazsinagógája két éve került vissza a helyi, mintegy ezer főt számláló hitközség kezébe.

Az 1906-ban épült zsinagóga 2018 elején került vissza a zsidó közösség tulajdonába. Jelenleg állami támogatással készülnek renoválni a különleges épületet, ehhez kiírták a pályázatot, melynek beadására még néhány nap áll az érdeklődők rendelkezésére — számolt be a zsido.com.

A lap szerint a szibériai zsinagóga közössége Tomszk városában eléri az ezer főt, és számukra vált fontossá, hogy imaházukat rendbehozzák.

Az épületet a XIX. század végén emelték a kantonisták, ezért a környéken Katona zsinagógaként emlegették. A kantonisták a cári hadseregbe még gyerekként besorozott katonák voltak.

Azok, akik túlélték a kiképzést és az ezt követő húszéves szolgálatot is, különböző helyeken telepedhettek le, többek között a Szibéria belsejében fekvő Tomszkban. A fazsinagógát azok a leszerelt kantonisták emelték 1906-ban, aki megőrizték őseik hitét.

A Katona zsinagóga nemcsak hatalmas történelmi értékkel bír, hanem szinte egyedülálló jelenséget képvisel: egyike ugyanis a mai Oroszországban létező összesen öt, teljesen fából készült zsinagógának.

Ennek a zsinagógának a története szorosan összefonódik Hercl Jankel Cam alakjával, aki a Birodalmi Hadsereg hivatásos katonája volt, és egyike annak a maroknyi zsidónak, akik a XIX. századi Oroszországban tiszti rangot értek el – századosi ranggal vonult nyugdíjba.

Az ő közbenjárásának köszönhetően vált lehetővé a zsinagóga telkének megvásárlása. A helyiek úgy tudják, hogy anno a Nyolcadik Tomszki Gyalogosezred katonái is aktívan részt vettek a zsinagóga szerkezetének felépítésében — idézi meg a múltat a zsido.com.

https://zsido.com/sziberiai-zsinagoga-kerult-vissza-zsido-kozosseghez/