Az igazak városa — a zsidómentő Vabre újabb lakosa kap „Világ Igaza” kitüntetést

Egy franciaországi vidéki protestáns város rendőrfőnökét a Yad Vashem a második világháború alatt a kollaboráns erők által célba vett zsidók megmentéséért tett erőfeszítései miatt a „A Világ Igazának” nyilvánítja.

Abban az időben Franciaországot a náci Németország meghódította, és a nácibarát Vichy bábkormány irányította, amely segítette a németeket a zsidók összegyűjtésében és halálba küldésében.

Mint arról a BBC szombaton beszámolt, Vabre kisvárosa kivételnek bizonyult az általános kollaborációs és antiszemita légkör alól. Robert Cook, városi lelkész vezetésével összefogott a Vichy-rezsim ellen, és az ellenállási tevékenység egyik központjává vált. Emellett a város régóta üzleti kapcsolatban állt a párizsi ruhaiparban dolgozó zsidókkal, akik közül sokan menedéket találtak itt.

Részben az 1600-as években protestáns hugenottákként üldözött őseik emléke miatt a város lakói szimpatizáltak a németek és kollaboránsaik által üldözött zsidókkal, ami 1942-ben érte el a tetőpontját.

Hubert Landes rendőrfőnök vette át a vezetést. Miután az emberei részt vettek egy másik városban zsidók tömeges letartóztatásában, Landes elhatározta, hogy soha többé nem engedi, hogy ilyesmi megtörténjen.

Egy évvel később, amikor újabb razzia volt készülőben, Landes figyelmeztette a célba vett zsidókat, akik közül sokan elrejtőztek vagy csatlakoztak az ellenálláshoz – köztük a Compagnie Marc Haguenau nevű zsidó ellenállási csoport a környéken.

2015-ben magát Vabre-t a Yad Vashem az „Igazak Városa” címmel tüntette ki. Most magát Landes-t is A Világ Igazának fogják nevezni csatlakozva Cook lelkészhez, akit már korábban is elismertek ezen a módon.

A BBC szerint Vabre sokat tett azért, hogy megőrizze ellenállásának emlékét. Catherine Vieu-Charier városlakóról azt írják, hogy héber tetoválása van, és néhai társával, Henri Malberggel együtt lelkesen szorgalmazott egy sikeres kampányt, hogy emléket állítsanak a holokausztban meggyilkolt párizsi zsidó gyerekek nevének.

(The Algemeiner)

Ezt a cikket szerkesztőségünk az ünnep beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Varian Fry: az amerikai „Schindler” története

Nyolcvan évvel ezelőtt kezdte meg Franciaországban mentőtevékenységét Varian Fry, az első amerikai, aki Világ Igaza kitüntetést kapott. Hajdú Tímea írása.