Több mint 1300 határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

Péntektől vasárnapig 1314 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és a katonák – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 579, szombaton 319, vasárnap 400 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és a rendőrök. Emellett a román határnál elfogtak 16 határsértőt, velük szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Az elmúlt héten az ország területén – az idei évben az eddigi legtöbb – 2847 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza.

A megelőző héten – szeptember 6-tól 12-ig – a feltartóztatottak száma 2668 volt. Emellett az elmúlt héten a horvát, a román, az ukrán határnál és az ország belsejében elfogtak 36 határsértőt, ellenük idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt 38 gyanúsított ellen indult eljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

EU: A libanoni és az afgán válság is fokozhatja a migrációs nyomást

A libanoni gazdasági-politikai válság miatt a lakosság több mint fele szegénységben él, így nem meglepő, ha ez az állapot a migráció erősödéséhez vezet – jelentette ki Josep Borrell.

Fotó: Katonák és rendőr járőrözés közben az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar-szerb határon, Ásotthalomnál 2021. szeptember 1-jén. MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs