Terrortámadásra készültek a Hamász harcosai, rajtuk ütött az IDF, négy halott

Négy fegyverest öltek meg a Hamász egyik ciszjordániai sejtje ellen indított letartóztatási akcióban – közölte az izraeli hadsereg. Naftali Bennett miniszterelnök szerint a Hamász-harcosai támadást terveztek Izrael ellen – írja a DW.

Heves tűzharcok zajlottak több helyszínen egy átfogó izraeli katonai akció során, amelynek célja a Hamász egyik iszlamista sejtjének felszámolása volt – közölte az IDF.

A halálos áldozatok mindegyike fegyveres volt – tették hozzá.

A palesztin egészségügyi minisztérium megerősítette mind a négy halottat, egyet a Ciszjordánia északi részén fekvő Dzsenín városához közeli Burkínban, hármat pedig a Jeruzsálemtől északra fekvő Bidduban.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök nyilatkozatában közölte, hogy az izraeli biztonsági erők Ciszjordániában olyan

„Hamász-terroristák ellen léptek fel, akik a közeljövőben terrortámadások végrehajtására készültek”.

„A katonák és a parancsnokok a terepen úgy cselekedtek, ahogyan azt elvárták tőlük, és harcba szálltak a terroristákkal. Teljes mértékben támogatjuk őket”

– mondta.

Emanuel (Mannie) Fabian on Twitter: „At least 4 Palestinians reportedly killed during an overnight gun battle with Israeli troops in Burqin near Jenin, as the IDF conducted arrest operations against a local Hamas network. pic.twitter.com/xg8bcQcPyw / Twitter”

At least 4 Palestinians reportedly killed during an overnight gun battle with Israeli troops in Burqin near Jenin, as the IDF conducted arrest operations against a local Hamas network. pic.twitter.com/xg8bcQcPyw

A Hamász szóvivője a vasárnapi akcióért az izraeli kormány és a Palesztin Hatóság – amely a Hamász riválisa – közötti együttműködést okolta.

„Ez a népünk elleni bűncselekmények folytatása”

– mondta a szóvivő.

Ran Kochav szóvivő a Times of Israel című izraeli lapnak elmondta, hogy a vasárnapi akció megtorló rakétatámadásokhoz vezethet a Gázai övezetből.

Az IDF amerikai M4-esekre cseréli az izraeli Tavor gépkarabélyokat

Az IDF Tavorja korai nyugdíjazás előtt áll, miután megállapították, hogy hatékonyabb az amerikai M4-es.