Illegális orosz pénztámogatások elfogadásával gyanúsítják Trump egykori kampányguruját

Jesse Benton ellen, akinek Donald Trump elnök kegyelmet adott egy 2012-es vesztegetési ügy miatt hozott ítélet után, ismét vádat emeltek kampányhoz kapcsolódó bűncselekményekkel, ezúttal egy 2016-os illegális kampányhozzájárulással és egy orosz állampolgárral kapcsolatban – írja az AP.

A 43 éves, a Kentucky állambeli Louisville-ben élő Jesse Bentont a washingtoni szövetségi bíróságon vádolták meg.

Trump decemberben kegyelmet adott Bentonnak, miután elítélték egy olyan ügyben, amely a Szövetségi Választási Bizottságnak benyújtott hamis nyilvántartásokkal és kampányjelentésekkel kapcsolatos. Az ügyészek szerint Benton és két másik személy, akik Ron Paul 2012-es elnökválasztási kampányában dolgoztak, megpróbáltak eltitkolni egy 73 000 dolláros kifizetést egy Iowa állambeli szenátornak, Kent Sorensonnak, amiért az támogatta Pault.

A legújabb ügy hasonló jellegű, mint a 2012-es vádak. Bentont, aki a Trump-párti Great America PAC korábbi vezető stratégája volt, és Roy Douglas „Doug” Weade-t, aki több elnökválasztási kampányban is tanácsadóként dolgozott, azzal vádolták meg, hogy a 2016-os elnökválasztás idején egy külföldi orosz állampolgár illegális kampány-hozzájárulását csatornázták be a Republikánus párt pénzügyeibe.

A bírósági papírok szerint a 75 éves, a floridai Bonita Springsben élő Wead azt mondta egy orosz külföldi állampolgárnak, hogy találkozhat egy a vádiratban meg nem nevezett elnökjelölttel, pénzügyi hozzájárulásért cserébe. Az amerikai törvények alapján külföldiektől törvénytelen kampánytámogatást kérni.

Trump kegyelmet adott az idősebb Kushnernek és Paul Manafortnak is

A ciklusa utolsó hónapjában járó elnök két nap alatt közel 50 embernek adott kegyelmet, vagy enyhítette büntetésüket.

A vádirat nem határozza meg, hogy melyik elnökjelöltről van szó, de a vádiratban megjelölt időpontban, 2016. szeptember 22-én csak a két nagy párt jelöltje volt, a republikánus Trump és a demokrata Hillary Clinton. Trump szeptember 22-én Pittsburghben tartott egy adománygyűjtő rendezvényt.

A vádirat szerint miután a meg nem nevezett orosz adományozó kötelezettséget vállalt a pénz átutalására, Benton megszervezte, hogy az orosz állampolgár részt vegyen a politikai adománygyűjtő rendezvényen, és kapjon egy fényképet, cserébe 100 ezer dollár adományért egy Benton tulajdonában lévő politikai tanácsadó cégnek.

A vádirat szerint Benton ezután azt mondta két, az elnök-jelölttel kapcsolatban álló politikai bizottságnak, hogy elküldte az ígért hozzájárulást, végül a saját hitelkártyájával 25 000 dollárt adományozott nekik, a többit pedig megtartotta. A politikai bizottságok tudtukon kívül olyan jelentéseket nyújtottak be a választási bizottságnak, amelyekben tévesen azt állították, hogy Benton volt az adomány forrása – olvasható a vádiratban.

Donald Trump szerint hazaárulást követett el Mark Milley vezérkari főnök

Milley leszögezte, hogy a kínai Népi Felszabadítási Hadsereg vezérkari főnökével folytatott telefonbeszélgetései „teljes mértékben a katonai pozíciójához kapcsolódó kötelességi és felelősségi körön belül” voltak.