Bíróság elé áll Ausztráliában a pedofíliával vádolt Malka Leifer

Malka Leifer 70 rendbeli szexuális bántalmazás miatt bíróság elé fog állni, miután egy ausztrál bíró megállapította, hogy elegendő bizonyíték van arra, hogy az esküdtszék bűnösnek találhassa, közölte az ausztrál média.

A Melbourne Elsternwick külvárosában található Adass Israel School volt igazgatónője három korábbi diák 2004 és 2008 közötti állítólagos szexuális bántalmazása miatt került bíróság elé – írja az Ujkelet.live

A melbourne-i bíróságon tartott tárgyaláson Leifer ártatlannak vallotta magát minden vádpontban. Leifert eredetileg 74 rendbeli bűncselekménnyel szembesítették volna, de négy vádpontot visszavontak, miután az ügyészség számára világossá vált, hogy azokat az állítólagos bűncselekményeket Izraelben, és nem Ausztráliában követték el.

Az ügyben az első tárgyalást október 21-én tartják.

Izrael januárban adta ki Leifert Ausztráliának egy hétéves jogi csata után. 2020 decemberében a Legfelsőbb Bíróság elutasította Leifer utolsó fellebbezését, és jóváhagyta a kiadatást.

A hónap elején és több mint hat évvel azután, hogy az ausztrál rendőrök kiadatási eljárást indítottak, hogy visszahozzák Izraelből, Malka Leifer bíróság elé állt Melbourne-ben.

Leifer 2000-ben érkezett Izraelből Melbourne-be az Adass Israel ultraortodox leányiskola élére. Amikor nyolc évvel később szexuális visszaélés vádjai merültek fel vele szemben, a tanfelügyelet tagjai vettek egy Izraelbe szóló repülőjegyet a nyolcgyermekes anyának, lehetővé téve, hogy elkerülje az igazságszolgáltatást.

Izraelben rövid ideig őrizetben maradt, majd a jeruzsálemi bíróság házi őrizetbe helyezte. A bírák mentálisan alkalmatlannak ítélték, hogy bíróság elé állhasson, és végül feloldottak minden korábban kiszabott korlátozást, arra a következtetésre jutva, hogy túl beteg ahhoz, hogy elhagyja az ágyát.

Leifert 2018. februárjában ismét letartóztatták egy rendőrségi fedett műveletet követően, amely kétségbe vonta a szellemi állapotával kapcsolatos állításait, és azóta őrizetben van. Az akciót azt követően indították, hogy a Jewish Community Watch – a zsidó közösségekben előforduló szexuális zaklatás ellen harcoló nem-kormányzati szervezet – magánnyomozókat bérelt fel, akik rejtett kamerákat helyeztek el Leifer új lakóhelyén, Emmanuelben, rögzítve, hogy a szexuális visszaélésekkel vádolt nő minden nehézség nélkül sétálgat a városban.

Leifer ügyvédei azonban továbbra is azt állították, hogy az 52 éves nő mentálisan inkompetens. Mivel a Jeruzsálemi Kerületi Bíróság elégedetlen volt a három kerületi pszichiáterrel, akik mentálisan betegnek nyilvánították Leifert, új szakértői testületet bízott meg, tovább késleltetve a folyamatot. 2018. október elején a Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette a Leifer házi őrizetre bocsátására vonatkozó döntést, és elrendelte, hogy rács mögött maradjon az ellene folytatott bírósági eljárás idejére.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök 2019. októberében felszólította Izraelt, hogy haladéktalanul fejezze be a Malka Leifer elleni kiadatási eljárást, amely már több mint öt éve tart, és a melbourne-i tisztviselők szerint károsan hat a két ország közötti kapcsolatokra.

A reformmozgalom önvizsgálatot tart a rabbijaik szexuális visszaélései miatt

Amerika legnagyobb zsidó felekezete három független vizsgálatot kezdeményezett arról, hogyan kezeli a visszaélésekkel kapcsolatos vádakat.