Tagadja, hogy náci karlendítés látható az ellenzéki koalíció Jobbikos jelöltjéről készült fotón

A Neokohn főszerkesztője

 

Farkas Péter Barnabás 2018-ban részt vett egy látogatáson Ózd lengyel testvérvárosában, Chorzówban. Az eseményről számos kép készült, amelyek megtalálhatók Ózd honlapján is. Ám úgy tűnik, készülhetett még egy, amelyen egy, Farkas Péter Barnabáshoz kísértetiesen hasonlító, és Farkasnak a látogatásról készült egyik fotón látható öltözékével gyakorlatilag megegyező öltözéket viselő férfit a Chorzówtól nem messze fekvő Katowicében, a Szilézia történetét bemutató múzeumban fotózták le, ahol épp egy, a kiállítás részeként zsidóellenes feliratokkal ellátott épület előtt áll, és karlandítésnek tűnő mozdulatot tesz — írja az atv.hu.

2018 szeptemberében Chorzów és Ózd húszéves testvérvárosi kapcsolatát ünnepelték egy találkozóval Lengyelországban. Az eseményről Ózd város honlapja számolt be. Mint írják, a magyar delegáció részt vett egy ünnepi testületi ülésen, illetve egy gálaműsoron is, amelyet a két évtizedes barátság tiszteletére, illetve a sziléziai település várossá avatásának 150. évfordulójára rendeztek.
A beszámoló szerint a kulturális programok között szerepelt a Megyeháza, illetve a Szilézia történetét bemutató interaktív múzeum meglátogatása is. A programokról fotók is készültek, amelyeket közzétették Ózd város honlapján, ezek itt láthatók.

A jelek szerint a látogatáson azonban készült más fotó is: egy, az atv.hu-hoz eljuttatott képen egy, Farkas Péter Barnabás jobbikos alpolgármesterhez kísértetiesen hasonló férfi látható, a látogatáson az alpolgármester által viselttel gyakorlatilag megegyezőnek tűnő ruházatban, ahogy a Szilézia történetét bemutató múzeumban egy, a kiállítás részeként zsidóellenes feliratokkal ellátott épület előtt áll, és a kezét – hasonlóan a nácik karlendítéséhez – a magasba emeli.

Farkas Péter Barnabás a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és az MMM jelöltjeként indul az előválasztáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében. Farkas 2016 óta Ózd alpolgármestere, előtte a Városi Múzeum vezetője volt. A Jobbik már 2018-ban is őt indította képviselőjelöltként a választókerületben. Farkas nemrég egy Jakab Péterrel közös utcafórumon azt hangsúlyozta: despotizmust, zsarnokságot kapunk most a kormánytól, de amit akar, az a demokrácia. „Azért küzdünk, hogy minden egyes magyar állampolgár, roma, nem roma, aki magyarnak érzi magát, aki itt akar élni, aki a nagy közösségnek akar a részese lenni tevékenyen, az a minőségi munkáért magasabb bért kapjon” – fogalmazott az Alfahír beszámolója szerint.

Farkas Péter Barnabás, Ózd Jobbikos alpolgármestere „integet”

Korábban Ózd szintén jobbikos polgármesteréről, Janiczak Dávidról még 2014-ben kérdezték a HírTV-ben egy fotóról, amin Janiczak látható egy Hitlernek beöltözött férfival. Akkor a polgármester azt mondta: nem azért fotózkodott vele, mert egyetért Hitlerrel, hanem a hasonlóság miatt – ha egy Elvis-, vagy George Bush-hasonmással találkozott volna, akkor vele is készült volna közös fotó.

Az ügyben kerestük Farkas Péter Barnabást a következő kérdésekkel:

– Járt-e akár 2018-as chorzówi látogatása során, akár máskor a katowicei Sziléziai Múzeumban?
– Önt ábrázolja-e az általam átküldött kép?
– a képen látható kézmozdulat valóban megtörtént-e, és ha igen, minek a kifejezésének szánta?
– amennyiben a kép Önt ábrázolja, de a kézmozdulat manipulált, arra kérjük küldje át az eredeti képet.

Reagált az ózdi alpolgármester: a fotó valódi, de nem karlendítést, hanem integetést ábrázol

Farkas Péter Barnabás az alábbi reakciót küldte cikkünkhöz:

„Tisztelt főszerkesztő úr! Megkeresésére az alábbi nyilatkozatot adom:

A fotó a lengyelországi testvérvárosi látogatáson készült 2018-ban. Az ózdi delegációt, amelynek tagja voltam alpolgármesterként a helyi városvezetés múzeumlátogatásra vitte, ahol egy korabeli utcarészlet rekonstrukció (díszlet előtt fotózkodtunk). A képet készítő személy mögött, távolabb álltak a többiek, akiknek integettem, hogy a régi városrészlet előtt, mivel a kiállítás többi részéhez képest itt egy nagyobb tér volt, álljunk össze csoportképre.

A kéztartásom nem náci karlendítés volt, hanem egy pillanatfelvétel erről a mozdulatomról, aljas rágalom ennek ellenkezőjét belemagyarázni.

A Jobbik által képviselt elveket a párt 2020-ban elfogadott Elvi Nyilatkozata tartalmazza. Tisztában vagyunk vele mindannyian, hogy az ezzel ellentétes megnyilvánulások nem képezhetik sem a Jobbik, sem a Jobbik által támogatott jelöltek nézeteit. Ezt a 2020 januárjában megválasztott elnökség mindenki számára világossá is tette. Aki ezt nem fogadta el, távozott. Aki maradt – mint jómagam – az elfogadta a Jobbik új, keresztény-szociális néppárti irányát, ráadásul nekem ez semmilyen nehézséget nem okozott, mert sohasem vallottam és képviseltem szélsőséges nézeteket.”

Iráni ajatollah: Sportolóink továbbra sem játszhatnak izraeliekkel

Hámenei szerint a „vérszomjas cionista” rezsim csak eszközként használja a sportot.