Mélyponton Joe Biden támogatottsága

Nyolc hónappal Joe Biden elnök beiktatása után 6 százalékponttal, 43%-ra esett vissza a tevékenységének értékelése, ami a legalacsonyabb érték elnöksége alatt. Először fordult elő, hogy a többség, 53% nem helyesli Biden teljesítményét — számol be a Gallup közvéleménykutató cég honlapja.

Néhány fontosabb adat a felmérésből:

  • Biden megítélése augusztus óta hat pontot esett, június óta 13 pontot csökkent
  • A függetlenek körében Biden támogatottsága 37%, a júniusi 55%-hoz képest.
  • Kamala Harris 49%-os munkahelyi elfogadottsága megegyezik Biden 2009-es értékével.

Ezek az eredmények a Gallup szeptember 1-17 között végzett közvélemény-kutatásából származnak, amelyet azt követően végeztek, hogy az amerikai hadsereg több mint 120 ezer embert evakuált Afganisztánból.

Az Egyesült Államok kivonulását az ország leghosszabb háborújából beárnyékolta, hogy a tálibok gyorsan elfoglalták az ország nagy részét, valamint a kabuli repülőtéren elkövetett öngyilkos merénylet, amely 13 amerikai katonatiszt halálát okozta. Ugyanebben az időszakban a COVID-19 fertőzési arány országos szinten ugrásszerűen megnőtt, ami egyes régiókban kórházi túlterheltséghez vezetett.

A legutóbbi visszaesés Biden munkájának megítélésében június óta a második jelentős csökkenés. Biden 55% közeli értékelése először júliusban ingott meg, és 50%-ra esett vissza a COVID-19-es esetek emelkedése közepette, amelyet nagyrészt a delta-változat okozott. A Gallup augusztus 2-17-i felmérésében Biden megítélése lényegében nem változott, 49%-on állt.

A legutóbbi felmérés időszakának közepén, amikor az amerikai COVID-19-es megbetegedések, kórházi kezelések és halálesetek száma tovább emelkedett, Biden új irányelveket jelentett be a betegség terjedésének korlátozására, beleértve a magánszektorbeli vállalkozásokra, az egészségügyi dolgozókra és a szövetségi kormányzati vállalkozókra vonatkozó oltási követelményeket.

Donald Trump kivételével Harry Truman óta minden amerikai elnöknek volt egy ún. mézeshetek-időszaka, amelyet hivatalba lépésekor átlagon felüli népszerűségi mutatók jellemeztek. Biden közelmúltbeli népszerűség-csökkenése Trump és Bill Clinton társaságába helyezi őt, akiknek a megítélése az elnökségük első nyolc hónapjában valamikor Biden jelenlegi 43%-os szintjén vagy az alatt volt. Clinton népszerűségi mutatói azonban 1993 szeptemberére kezdtek helyreállni, és abban a hónapban átlagosan 50%-os értéket mutattak. Így a második világháború óta megválasztott elnökök közül csak Trumpnak volt alacsonyabb a munkahelyi népszerűségi mutatója, mint Bidennek az elnökségeik hasonló időpontjában.

A függetlenek körében csökkent a legnagyobb mértékben Biden támogatottsága.

A demokraták körében Biden munkájának elismertsége továbbra is magas, és hivatalba lépése óta nem változott több mint nyolc ponttal. A legmagasabb Biden-értékelésük 98% volt január végén/ február elején, a legalacsonyabb pedig a jelenlegi 90%. A republikánusok Bidenről alkotott véleménye hasonlóan stabil a másik végletben, a februári és júliusi 12%-tól a mostani 6%-ig.

A függetlenek mutatták a legnagyobb eltérést Biden teljesítményéről alkotott véleményükben. Biden jelenlegi 37%-os támogatottsága a függetlenek körében az eddigi legalacsonyabb, és 24 ponttal elmarad a 61%-os személyes csúcsától. A függetlenek körében Biden hivatalba lépése óta bekövetkezett visszaesésének kétharmada az elmúlt három hónapban következett be.

Ha visszatekintünk Biden négy elődjének hasonló szeptemberi népszerűségi mutatóira, akkor azt látjuk, hogy a függetlenek körében mára elért 37%-os támogatottsága nagyobb, mint Trump 31%-a, de alacsonyabb, mint Barack Obama 46%-a, George W. Bush 44%-a és Clinton 43%-a volt.

Biden 90%-os támogatottsága a demokraták körében közel azonos Obama 86%-ával, valamint Bush 87%-ával a republikánusok körében. Trump támogatottsága a republikánusok körében 80%, Clintoné pedig a demokraták körében még alacsonyabb, 75%.

Kamala Harris elfogadottsága megegyezik Biden 2009-es értékével

A Gallup most először kérdezte meg az amerikaiakat, hogy hogyan értékelik Kamala Harris alelnöki tisztségét. Értékelése 6 ponttal jobb, mint Bidené, 49%-uk helyesli, 49%-uk pedig nem helyesli azt.

Mivel a Gallup nem mérte az alelnökök munkájának elismertségét gyakran az egyes elnöki adminisztrációkban, Harris értékelését nem lehet összehasonlítani a legtöbb alelnökével. A Gallup azonban 2009 júliusában mérte Biden alelnöki munkájának elfogadottságát, körülbelül hat hónappal az Obama-kormányzatban töltött hivatali ideje után.

Akkoriban Biden 49%-os támogatottsággal rendelkezett, ami megegyezik Harris mostani értékével, de kevesebben (39%) helytelenítették Biden munkáját, és többeknek (10%) nem volt véleményük.

A mai mintával ellentétben azonban, amikor Harris meghaladja Biden támogatottságát, 2009-ben Biden támogatottsága 12 százalékponttal maradt el Obama 61%-os támogatottságától.

Harris a demokraták körében szinte egyöntetű támogatottságot élvez (92%), míg a republikánusok körében nagyon alacsony (4%). Az általános támogatottsága elsősorban azért magasabb, mint Bidené, mert a függetlenek jobban értékelik a teljesítményét, mint Bidenét (46%, illetve 37%).

A demokraták körében elért magas támogatottsága mellett Harris többségi támogatottságot élvez a demokratákhoz közel álló csoportok körében, beleértve a nőket, a fiatal felnőtteket, a főiskolai diplomásokat és a 100 000 dollár alatti éves háztartási jövedelemmel rendelkezőket.

A kongresszusi jóváhagyás, a nemzet kormányzásával való elégedettség továbbra is alacsony marad

A felmérés szerint az amerikaiak 27%-a helyesli és 69%-a helyteleníti a Kongresszus munkáját. Ezek az adatok június óta stabilak, de a márciusi 36%-os támogatottsághoz képest csökkentek.

A Gallup 2001 óta évente vizsgálja, hogy az amerikaiak mennyire elégedettek az Egyesült Államok kormányzásával. A legutóbbi felmérés szerint az amerikai felnőttek 30%-a elégedett a nemzet kormányzásával. Az elégedettség 2010 óta folyamatosan 40% alatt van; utoljára 2003-ban volt 50% felett.

A lényeg

Biden legutóbbi népszerűségi mutatója tovább erősíti azt a tényt, hogy elnökségének mézesheteit már maga mögött hagyta. A független politikusok, akik részei voltak annak a koalíciónak, amely segített neki legyőzni Trumpot 2020-ban, most már nagyrészt helytelenítik elnöki tevékenységét.

Bár az amerikaiak általában támogatták az amerikai csapatok Afganisztánból való kivonását, az a kaotikus és halálos mód, ahogyan azt végrehajtották, szerepet játszott Biden népszerűségi mutatójának csökkenésében. Ugyanígy a jelenleg is tartó COVID-19 járvány is.

Bár Harris alelnök támogatottsága valamivel magasabb, mint az elnöké, a függetlenek körében ő is a víz alatt van. Az amerikaiak továbbra is negatívan ítélik meg a kongresszus munkáját, és általános elégedetlenségüket fejezik ki a nemzet kormányzásával kapcsolatban.

Biden kudarcot vallott – erőtlen vezetése katasztrófák sorozatát okozta, és ártott az USA-nak

Az elnök népszerűségi mutatói csökkennek, és valószínűleg tovább romlanak majd, ahogy az amerikaiak pontosan megtalálják, hogy mindezekért ki a felelős.