Leonardo DiCaprio izraeli mesterséges-hús vállalkozásba invesztál

Leonardo DiCaprio színész és környezetvédelmi aktivista nemrégiben egy meg nem nevezett összeget fektetett be az izraeli alternatív húsgyártó startupba, az Aleph Farmsba, amely olyan termesztett húst állít elő, amely módosított szarvasmarha sejtekből növeszti a steakeket – derül ki a cég szerdai bejelentésből a Times of Israel szerint.

A befektetés az Aleph Farms 105 millió dolláros B sorozatú finanszírozási körének részeként történt júliusban.

A filmsztár a közlemény szerint támogatta a hollandiai székhelyű Mosa Meat nevű alt-hús startupot is. A holland cég 2013-ban mutatta be az első tenyésztett hamburgert, és nemrég jelentett be egy 85 millió dolláros finanszírozási kört.

Az Aleph Farms eközben 2018-ban hozta forgalomba az első termesztett steaket, és az év elején egy termesztett ribeye szeletet.

DiCaprio a közlemény szerint mindkét startuphoz tanácsadóként csatlakozik. A színész régóta támogatja a környezetvédelmet az e témára fókuszáló Leonardo DiCaprio Alapítványával, amely 100 millió dolláros támogatást oszt ki az oroszlánok helyzetének javításától és a mangrove mocsarak helyreállításától kezdve az őslakosok jogainak védelmén át a megfizethető napenergiához való jobb hozzáférésig mindenre.

2019-ben milliárdos befektetőkkel és filantrópokkal közösen új nonprofit szervezetet hozott létre, az Earth Alliance-t, amelynek feladata az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelem.

„Az éghajlati válság leküzdésének egyik leghatásosabb módja az élelmiszerrendszerünk átalakítása” – fogalmazott DiCaprio a szerdán kiadott közleményben. „A Mosa Meat és az Aleph Farms új utakat kínál a világ marhahús iránti keresletének kielégítésére, miközben megoldja a jelenlegi ipari marhahústermelés néhány legégetőbb problémáját. Nagy örömömre szolgál, hogy tanácsadóként és befektetőként csatlakozhatom hozzájuk, miközben arra készülnek, hogy a termesztett marhahúst bevezessék a fogyasztóknak.”

Dr. Didier Toubia, az Aleph Farms társalapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott: „Elkötelezett környezetvédőként üdvözöljük Leonardo DiCapriót a tanácsadó testületünkben és a legjelentősebb befektetők családjában. Csapatunk elkötelezett a globális élelmiszer-rendszerek fenntarthatóságának javítása mellett, és nagyon örülünk, hogy Leo is osztozik a víziónkban”.

Egy szelet Aleph Farms által fejlesztett marhahús

„Az éghajlatváltozás elleni küzdelem iránti szenvedélye és elkötelezettsége miatt arra számítunk, hogy ez az együttműködés nagyszerű dolgokhoz fog vezetni” – tette hozzá Toubia egy videós bejelentésben.

„Az élelmiszerrendszerek minden embert érintenek, és mindannyiunkra szükség lesz ahhoz, hogy ez a változás megtörténjen” – mondta.

Toubia 2017-ben alapította az Aleph Farmsot Shulamit Levenberg professzorral, a Technion – Izraeli Technológiai Intézet Biomedical Engineering Karának professzorával, valamint a Strauss-csoporthoz tartozó izraeli The Kitchen élelmiszer-technológiai inkubátorral.

A hús előállításához az Aleph kihasználja az állatok azon képességét, hogy folyamatosan növesztik a szöveti izmot, és izolálja a felelős sejteket. Ezután reprodukálja az optimális körülményeket, hogy ezek a sejtek szövetté nőjenek, gyakorlatilag az állaton kívül termesztve a húst.

A szövetet a sörfőzdékhez hasonlóan erjesztő tartályokban termesztik. A sejteket ott ápolják és 3D-s struktúrává alakítják, amelyből a hús készül.

Az Aleph Farms legutóbbi befektetői közé tartozik a L Catterton, egy amerikai-francia fogyasztóközpontú magántőke-befektetési társaság, amely több mint 30 milliárd dollárnyi saját tőkével rendelkezik, valamint a DisruptAD, az abu-dzabi ADQ holdingvállalat kockázati tőkeága. A startupot globális élelmiszer- és húsipari vállalatok konzorciuma is támogatja, köztük a Thai Union, a BRF és a CJ CheilJedang.

A vállalat eddig több mint 110 millió dollárt gyűjtött össze, és 2022-re tervezi a piaci bevezetést. Az év elején megállapodást írt alá a Mitsubishi Corporation élelmiszeripari csoportjával, hogy a termesztett hús a japán asztalra kerüljön.

Az izraeli cég más multinacionális vállalatokkal is hasonló partnerséget kötött: A svájci Migros ipari csoport és az amerikai Cargill élelmiszeripari vállalat is befektetett a startupba.

Az Aleph Farms a növekvő izraeli élelmiszer-technológiai szektor egyik vezető szereplője. Elemzői becslések szerint a globális termesztett húsipar 2030-ra elérheti a 25 milliárd dollárt.

Tarhonyától a vadászbombázóig: Izrael útja a bojkottoktól startup-nemzetig

Ha a történelmi tapasztalatból kiindulva próbáljuk megjósolni a fagylalt-válság kimenetelét, akkor nagy a valószínűsége annak, hogy a Ben and Jerry’s-féle bojkott megvetette egy új izraeli jégkrém-nagyhatalom alapjait. Robert C. Castel elemzése.