Az izraeli telepes termékek „Made in Israel” feliratúak maradnak a republikánusok törvényjavaslata szerint

Az amerikai képviselőház republikánus képviselőinek új törvényjavaslata a Trump-korabeli utasítást kívánja megerősíteni, miszerint a Júdea és Szamaria területén előállított termékeket „Made in Israel” címkével kell ellátni — írja a The Jerusalem Post.

Claudia Tenney (R-NY) képviselő, a képviselőház külügyi bizottságának tagja csütörtökön terjesztette volna be az úgynevezett BDS-ellenes címkézési törvényt, amelynek célja, hogy megakadályozza a Biden-kormányzatot abban, hogy a Trump-kormányzat utolsó hónapjaiban visszafordítsa Mike Pompeo, volt amerikai külügyminiszter utasítását.

Pompeo 2020 novemberében hozott döntése hatályon kívül helyezte a Clinton-kormányzat 1995-ös irányelvét, amely szerint a telepesek által előállított árukat a „Made in the West Bank” (Ciszjordániában készült) felirattal kell ellátni. Ezt egészen 2016-ig nem hajtották végre, amikor az Obama-kormányzat újra közzétette ezeket az iránymutatásokat, figyelmeztetve, hogy a megszegők pénzbírsággal sújthatók.

Az USA törvényei szerint minden, az USA-ba behozott külföldi eredetű árucikken fel kell tüntetni a származási országot, kivéve, ha a törvény kivételt tesz. Bár a településcímkézéssel kapcsolatos döntéseket az elmúlt évtizedekben a végrehajtó hatalom hozta meg, a Kongresszusnak van hatásköre a külkereskedelemre vonatkozó törvények elfogadására.

Tenney azzal érvelt, hogy a Pompeo előtti politikához való visszatérés megerősítené azokat, akik Izrael bojkottálására törekszenek. Ha a Júdeából és Szamáriából származó izraeli termékeket másképp címkéznék, mint más termékeket, könnyebb lenne bojkottálni őket.

„A bojkott, a tőkekivonás és a szankciók mozgalma (BDS) táplálja az antiszemitizmust az Egyesült Államokban és világszerte” – jelentette ki. „Az Egyesült Államoknak továbbra is szilárdan támogatnia kell Izraelt, ezért terjesztettem be ezt a törvényjavaslatot. Törvényjavaslatom megvédi a zsidó állam integritását, és megtiltja a Biden-kormányzatnak, hogy a ’Made in Israel’ származási országcímkék betiltásával Izraelben gyártott konkrét árucikkeket vegyen célba.” – mondta.

Az év elején az abu-dzabi The National beszámolt egy kiszivárgott feljegyzésről, amely a Biden-kormányzat izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos terveiről szólt, amelyek között szerepelt a címkézési döntés visszavonása, de még nem jelentettek be semmilyen változást. A külügyminisztérium még nem válaszolt a The Jerusalem Post megkeresésére a címkézési politikával kapcsolatban.

Tenney azzal vádolta a Biden-kormányt, hogy nem képes „határozottan fellépni a radikális aktivistákkal szemben”.

Törvényjavaslatát napokkal azután nyújtotta be, hogy a képviselőház demokrata vezetése kivette az izraeli Iron Dome (Vaskupola) rakétavédelmi rendszer finanszírozását egy törvényjavaslatból, mivel a párt baloldali szárnya máskülönben nem volt hajlandó támogatni a jogszabályt. A képviselőházi demokraták egy új törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely csak az Iron Dome-elemek finanszírozására szolgál, és amelyről várhatóan csütörtökön szavaznak.

A demokraták többségben vannak a kongresszusban, és így a BDS-ellenes törvényjavaslat valószínűleg nem fog átmenni.

A törvényjavaslat társszponzorai Lee Zeldin New York-i, Ronny Jackson texasi, Brian Mast floridai és Joe Wilson dél-karolinai republikánus képviselők, akik mindannyian a képviselőház külügyi bizottságának tagjai. Tom Cotton és John Boozman arkansasi, Rick Scott és Marco Rubio floridai, Bill Haggerty és Marsha Blackburn tennessee-i, Ted Cruz texasi és Thom Tillis észak-karolinai szenátorok tervezik a törvényjavaslat kísérőjének benyújtását.

Jackson szerint, ha a Biden-kormányzat visszatérne a telepes termékek „Made in the West Bank” címkézéséhez, az antiszemita politika lenne.

Zeldin aggodalmát fejezte ki „az Izrael elleni BDS-mozgalom egyre szélesebb körű felkarolása, valamint az antiszemita és Izrael-ellenes eszmék magáncégek, felsőoktatási intézmények és politikai aktivisták általi normalizálási kísérlete miatt”.

„Ez a jogszabály fontos lépéseket tesz az Izrael-ellenes és antiszemita bojkottok elleni küzdelem érdekében azáltal, hogy megvédi az amerikai vállalatokat attól, hogy belekeveredjenek az Izraelt és más amerikai szövetségeseket célzó nemzetközi bojkottokba, és szilárdan rögzíti a Kongresszus álláspontját a BDS-mozgalommal szemben” – jelentette ki.

A Ben & Jerry’s fagylaltgyártó vállalat közelmúltbeli döntése, miszerint bojkottálja a telepeseket azzal, hogy nem újítja meg szerződését izraeli licencadójával, több amerikai államot – New Jersey, Florida, Arizona és Texas – arra késztetett, hogy az anyavállalattól, az Unilevertől való megválás irányába lépjen.

Ariel Kahana: Az új izraeli kormány első 100 napját kidobhatjuk az ablakon

Alig több, mint száz napja iktatták be Naftali Bennett kormányát, és ez alkalomból tette nemrég mérlegre Ariel Kahana véleménycikkében Bennett eddigi eredményeit.