Az amerikai tengerészgyalogos, aki az orosz gulágon raboskodik: Trevor Reed

A volt tengerészgyalogos, akit Oroszország évek óta hamis vádakkal tart fogva, egy szovjet korabeli gulágon van bebörtönözve, ahol magánzárkában van napi 23 órán át. A családtagok és az amerikai törvényhozók ismét követelik a Reed szabadon bocsátását – írja a The Washington Free Beacon.

Trevor Reed texasi lakos és egykori tengerészgyalogos, akit az Obama-kormányzat idején a Camp David védelmével megbízott elit egységhez osztottak be, 2019 augusztusa óta van orosz fogságban, amikor is őrizetbe vették egy rendőrtiszt megtámadásának hamis vádjával. Az orosz bíróság azóta Reedet kilenc év börtönbüntetésre ítélte. Reed az elmúlt két hónapot egy kényszermunkatáborban töltötte. Reed családja szerint az egykori tengerészgyalogos nem hajlandó eleget tenni a nehéz munkára vonatkozó követeléseknek, és ezért az orosz hatóságok büntetésből magánzárkába zárták.

„Nyilvánvalóan dühös, és úgy érzi, hogy túszként tartják fogva”

– mondta Joey Reed, a tengerészgyalogos édesapja a Washington Free Beacon-nek.

A börtönről, ahol Reedet fogva tartják, nem sokat tudni, de a családja szerint a nap nagyrészét egy kis szobában tölti, ahol csak egy lyuk van a földben, ami a WC.

Bár Reed szülei hálásak a külügyminisztérium vezető túszügyi tisztviselőinek – Roger Carstens, az elnök túszügyekért felelős különmegbízottja hetente telefonál a családdal –, türelmük a Biden-kormányzattal szemben kezd fogytán lenni. Joe Biden elnök csak egyszer említette nyilvánosan Reed nevét a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott genfi csúcstalálkozón, de azóta alig történt előrelépés az ügyben.

Kémkedésért 16 évre ítéltek egy amerikait Moszkvában

Az Egyesült Államok az „igazságszolgáltatás megcsúfolásának” nevezte a zárt tárgyaláson meghozott ítéletet. 

Nikki Haley, az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete a Free Beaconnek azt mondta, hogy a Biden-kormányzat „gyengeséget” mutat, ami világszerte akadályozza az amerikaiak hazahozatalára irányuló erőfeszítéseket.

„Az amerikaiakat fogva tartó gonosz rezsimek – legyen szó Észak-Koreáról, Iránról, Oroszországról vagy Afganisztánról – csak akkor reagálnak az amerikai kormány nyomására, ha úgy gondolják, hogy muszáj”

– mondta Haley.

Reedék szeretnék, hogy a kormány fogolycserét kezdeményezzen a fiuk szabadon bocsátása érdekében, de nincs tudomásuk az erre irányuló erőfeszítésekről. Putyin eközben „részegesnek” csúfolta Reedet, az orosz hatóságok pedig továbbra is tagadják, hogy rosszul bánnának vele.

Reed családja zavart és csalódottságát fejezte ki a Biden-kormány érzéketlensége miatt fiukkal szemben.

„Több mint 50 amerikait tartanak túszul szerte a világon, és mi mit csinálunk?”

– tette fel a kérdést Joey Reed.

„Ezek a srácok amerikaiak. Ez régen jelentett valamit az amerikaiaknak. Haza kell hoznunk ezeket az embereket”

– mondta.

Az oroszok szerint Washington és a NATO fokozza a feszültséget Európában

Az orosz védelmi miniszter szerint Amerika szítja az ukrán nacionalizmust is.