Hatalmas tiltakozással fenyegetnek a harédi pártok, ha a kormány teret enged a reform közösségeknek a Siratófalnál

Az Egyesült Tóra Judaizmus Párt egyik magas rangú tisztviselője Arutz Sheván folytatott beszélgetésében kategorikusan kijelentette, hogy „semmi esélye annak, hogy bármelyik haredi politikai párt csatlakozzon a Siratófal kompromisszumos tervét előmozdító kormányhoz vagy együttműködjön vele.”

„Nincs különbség a fő Kotel Plaza szentsége és a nyugati fal déli része között” – tette hozzá a tisztviselő.

A javasolt terv szerint új imaterületet alakítanak ki a Siratófal mentén, a jelenlegi imaterület déli részén, az ún. Robinson-ív közelében, és az „Izrael gyülekezeti területe” (ezrat jiszráel) lesz. Míg a Mughrabi-híd még mindig elválasztaná a Siratófal főterét a Robinson-ív területétől, ide új bejáratot alakítanának ki, amely mindhárom helyszínre biztosítana belépést.

„Abban az esetben, ha ez a kompromisszumos terv előrehalad, és amely meggyalázza a Siratófal szentségét, vezetőink elrendelik a harédi közösségnek, hogy tömegesen menjenek ki tiltakozásul. Olyan méretű tiltakozásról lehet szó, amilyet még nem láttak az állam történetében. És Bennett jól érti, hogy ha a jövőben harédiekkel akar dolgozni, akkor nem szabad hozzányúlnia a Siratófal status quo-jához ” – tette hozzá.

Az új izraeli kormány engedélyt adna az egalitárius imahely bővítésére a Siratófalnál

Még meg sem alakult az új kormány, már egy háromezer éves hagyományt akar felülírni.