Egy tanulmány szerint aki megkapja a COVID emlékeztető oltást, 20-szor védettebb lesz a súlyos betegségekkel szemben

Egy Izraelben végzett új tanulmány szerint a harmadik COVID-19 vakcinaadagot kapott személyek közel hússzor védettebbek a súlyos betegségekkel szemben, és több mint tízszer védettebbek a fertőzéssel szemben azokhoz képest, akik legalább öt hónappal korábban kapták meg a második adagot — számol be a Times of Israel.

A The New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban szerdán közzétett kutatás kimutatta, hogy 12 nappal a Pfizer-BioNTech COVID-19 oltóanyagának emlékeztető oltását követően a fertőzés esélye 11,3-szor kisebb volt, mint azoknál, akik jogosultak voltak a harmadik oltásra, de nem kapták meg azt.

A COVID-19 okozta súlyos megbetegedés esélye pedig 19,5-szer kisebb volt azok körében, akik megkapták az emlékeztető oltást – áll a kutatásban.

A tanulmányt a Weizmann Tudományos Intézet, az Egészségügyi Minisztérium, a Technion, a Héber Egyetem, a Sheba Medical Center és a KI Intézet kutatói végezték.

Még egy konzervatívabb elemzéssel is, amely megpróbálta kontrollálni a két csoport közötti esetleges viselkedésbeli különbségeket, a fertőzési arány legalább ötször alacsonyabb volt abban a csoportban, amelyik megkapta az emlékeztető oltást – áll az Egészségügyi Minisztérium közleményében.

A kutatás több mint 1 millió izraeli adatait tartalmazza. Azok között, akik nem kaptak emlékeztető oltást annak ellenére, hogy jogosultak voltak rá, 4439 megerősített fertőzés volt, köztük 294 súlyos beteg. Azok között, akik legalább 12 nappal korábban megkapták az emlékeztetőt, 934 fertőzés volt, köztük 29 súlyos eset.

Az izraeli adatok nem tudták megmondani, hogy a fokozott védelem meddig tart.

A Tel-Aviv melletti Ramat Ganban, a Sheba Medical Centerben végzett külön tanulmány azonban optimizmust keltett azzal kapcsolatban, hogy az emlékeztető oltás mennyi ideig tartja meg a védelmet.

A vizsgálat megállapította, hogy az antitestek szintje egy héttel a harmadik COVID-19 vakcinaadag beadása után tízszer magasabb volt, mint egy héttel a második adag beadása után.

Izrael – az első ország, amely hivatalosan is felajánlotta a harmadik adagot – augusztus 1-jén kezdte meg a COVID-19 emlékeztető kampányt, amelyet kezdetben a 60 év felettiekre terjesztett ki. Ezután fokozatosan csökkentette a jogosultsági korhatárt, és végül kiterjesztette azt minden 12 éves és annál idősebb személyre, aki legalább öt hónappal ezelőtt megkapta a második oltást.

Csütörtökig közel 3 millió izraeli kapta meg a harmadik adagot.

Eközben az Egyesült Államokban befolyásos kormányzati tanácsadók pénteken megvitatják, hogy elegendő bizonyíték van-e arra, hogy a Pfizer COVID-19 oltóanyagának emlékeztető adagja biztonságos és hatékony – ez az első lépés annak eldöntése felé, hogy mely amerikaiaknak van szükségük rá és mikor.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal szerdán közzétette a bizonyítékok nagy részét, amelyeket a tanácsadó testület mérlegelni fog.

A Pfizer érve az, hogy míg a súlyos megbetegedésekkel szembeni védelem az Egyesült Államokban szilárdan tart, az enyhébb fertőzésekkel szembeni védettség a második adag beadása után körülbelül hat-nyolc hónappal csökken.

Ami még ennél is fontosabb, a Pfizer szerint ezek az antitestek elég erősnek tűnnek ahhoz, hogy kezelni tudják az extra fertőző Delta-változatot, amely világszerte terjed.

Ügyének alátámasztására a Pfizer az FDA-nak az Izraelből származó új adatokra mutatott rá.

A Pfizer szerint a csütörtökön közzétett adatok „nagyjából 95%-os hatékonyságot” jelentenek a Delta ellen, ami hasonló a védelemhez, amelyet röviddel a vakcina év eleji bevezetése után tapasztaltak.

Izraelben az R-érték – a vírus szaporodási rátája, amely azt méri, hogy egy-egy pozitív személy átlagosan hány embert fertőz meg – csütörtökön 1,14-re emelkedett, miután néhány nappal korábban 4 hónapos mélypontra, 0,81-re esett.

Minden 1 feletti szám azt jelzi, hogy a fertőzések száma növekszik, míg az ez alatti érték a járvány lecsengését jelzi.

Az egészségügyi minisztérium szerint szerdán 8601 új COVID-19-es esetet diagnosztizáltak.

A 83 704 aktív esetből 654 súlyos állapotban van. A járvány tavalyi kezdete óta 7 465 ember halt meg a COVID-19 szövődményeiben Izraelben.

Újabb tanulmány állítja: a dohányosok kisebb eséllyel kapják el a koronavírust

Megoldódott a rejtély, hogy a dohányosoknál miért kisebb a koronakór kialakulásának valószínűsége.