Újabb tanulmány állítja: a dohányosok kisebb eséllyel kapják el a koronavírust

Megoldódott a rejtély, hogy a dohányosoknál miért kisebb a koronakór kialakulásának valószínűsége – írja a Nap híre.

Megdöbbenést keltettek tavaly azok a tanulmányok, amelyek ara a következtetésre jutottak, hogy a dohányosok ritkábban kapják el a koronavírust, mint más emberek. Akkor Németországból, Franciaországból és Izraelből is érkezett ilyen eredménnyel kutatás – írja a Bild.de.

Most egy hirosimai kutatócsoport állítja ugyanezt, és ők az okot is megtalálták. A cigarettafüstben található, rendkívül mérgező úgynevezett policiklikus aromás szénhidrogének, azaz a PAH-ok. Ezek közül a rákkeltő anyagok közül néhányat a kipufogógázok is tartalmaznak.

A koronavírus “semlegesítése” a tanulmány szerint úgy működik, hogy ezek a PAH-ok egy másik molekulán keresztül elnyomják az úgynevezett ACE-2 receptorok kialakulását a szervezet saját sejtjeiben. Ez a vírus számára halálos ítélet, mivel e receptorok nélkül nem képesek többé megtámadni az emberi sejteket.

A cikk folytatása itt olvasható.

Rákot okozhat az e-cigaretta

Az e-cigarettázásnak súlyosabb egészségügyi következményei lehetnek, mint azt korábban gondolták – állítják azok az amerikai kutatók, akik szerint az e-cigarettázás rákkal kapcsolatba hozható genetikai változásokat indíthat el.