A terrorelhárító egység parancsnoka felidézte a szökevény terroristák elfogásához vezető eseményeket

Miután az izraeli biztonsági erők elfogták a még szabadon lévő két terroristát, akik közel két hete négy társukkal megszöktek az észak-izraeli Gilboa-börtönből egy alagúton keresztül, a rendőrség terrorelhárítási egységének (YAMAM) parancsnoka felidézte az elfogásukhoz vezető eseményeket.

A rendőrség vasárnap közölte, hogy elfogták a 35 éves Iham Kamamdzsit és a 26 éves Munadil Nafijatot – a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet két tagját – egy lakásban a szamáriai Dzseninben, a Palesztin Hatóság területén.

A parancsnok a lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy felettesei kezdetektől fogva Dzsenint-a foglyok lakóhelye és a Palesztin Iszlám Dzsihád erődje-célozták be, és biztosak voltak benne, hogy a szökevények közül legalább az egyik bejuthatott a határon át a területekre.

משטרת ישראל on Twitter: „תיעוד – לוחמי הימ”מ של משטרת ישראל עוצרים את האסירים הנמלטים בג’נין הלילה, בתום כשבועיים של מבצע חיפושים נרחב בארץ ובשטחי הרשות הפלסטינית, נתפסו אחרוני האסירים שנמלטו מכלא גלבוע pic.twitter.com/LTalzTWVQK / Twitter”

תיעוד – לוחמי הימ”מ של משטרת ישראל עוצרים את האסירים הנמלטים בג’נין הלילה, בתום כשבועיים של מבצע חיפושים נרחב בארץ ובשטחי הרשות הפלסטינית, נתפסו אחרוני האסירים שנמלטו מכלא גלבוע pic.twitter.com/LTalzTWVQK

Végül a rendőröknek sikerült pontosan lokalizálniuk a két terroristát, és letartóztatták őket egy rajtaütés során a város keleti részén. Mindeközben egy másik katonai erő vonult be Dzsenin másik körzetébe, hogy elterelje a helyiek figyelmét a folyamatban lévő akcióról.

,,Hírszerzési információnk arra az épületre mutatott, ahol a szökevények bujkáltak”-mondta a parancsnok. ,,Miután zöld utat kaptunk, nem telt el több mint 20 perc, hogy elindultunk. Azt akartuk, hogy az épületben legyenek, és véget érjen ez a történet.”

,,Volt egy vágy, hogy ott legyenek, a kör bezáruljon és erőink békében térjenek vissza… Amikor megérkeztünk a rejtekhelyre, a szökevények rájöttek, hogy körül vannak véve és harc nélkül megadták magukat.”

,,Először nem voltunk biztosak abban, hogy ezek azok a férfiak, akiket üldözünk, és csak akkor, amikor felénk fordultak, erősíthettük meg személyazonosságukat. Örültünk, hogy nem volt áldozat, és a művelet úgy fejeződött be, ahogy. Ez fantasztikus érzés.”

Or Heller אור הלר on Twitter: „שבכ הביא המודיעין; ב1 בלילה לוחמי יממ סגרו על הבית בג׳נין עם סיירת חרוב. הכוחות החלו בנוהל ״סיר לחץ״ וירו לעבר המבנה אש מנשק קל. המחבלים יצאו עם הידיים למעלה והסגירו את עצמם. על המבצע פיקדו אלוף פיקוד מרכז יהודה פוקס ומפקד אוגדת איוש תאל יניב אללוף ומחט מנשה אלמ אריק מויאל. pic.twitter.com/SIjmD7fvo2 / Twitter”

שבכ הביא המודיעין; ב1 בלילה לוחמי יממ סגרו על הבית בג׳נין עם סיירת חרוב. הכוחות החלו בנוהל ״סיר לחץ״ וירו לעבר המבנה אש מנשק קל. המחבלים יצאו עם הידיים למעלה והסגירו את עצמם. על המבצע פיקדו אלוף פיקוד מרכז יהודה פוקס ומפקד אוגדת איוש תאל יניב אללוף ומחט מנשה אלמ אריק מויאל.

Palesztin források arról számoltak be, hogy a biztonsági erők bevittek egy másik helyi lakost is, amiért menedéket adott a szökevényeknek.

Naftali Bennett miniszterelnök megköszönte az erőknek a szökevények elfogására tett szüntelen erőfeszítéseket.

,,Szeretnék köszönetet mondani az összes csapatnak az elmúlt hetekben végzett precíz és szakszerű munkájukért és elszántságukért” – mondta Bennett az 1973-as jól kippuri háborúban elesett izraeli katonákra emlékező ceremónián.

A palesztin ellenállás új szimbóluma: a kanál

Már kanál is, a zászlók és transzparensek mellett a palesztin ellenállás jelképévé vált, miután a múlthéten megszökött hat rab állítólag ezzel hajtotta végre Izrael egyik legnagyobb börtönszökését.