Nemzetek Európája és az EU jövője – beszélgetés Dr. Lovászy László Gábor miniszteri biztossal

A Neokohn szerkesztője

2021. szeptember 21-én kerül megrendezésre a Nemzeti Közszolgálati Egyetem dísztermében a Nemzetek Európája és az EU jövője – Európai Körkép: Identitás, Szabadság, Diszkrimináció és Jólét című könyvbemutató konferencia és kerekasztal-beszélgetés. A nemrég megjelent Európai Körkép című kötetről és a keddi konferenciáról kérdeztük Dr. Lovászy László Gábor kormányzati stratégiai kutatásokkal kapcsolatos miniszteri biztost, aki a tanulmánykötet szerkesztője is egyben.

A konferencián többek között elő fog adni Bodnár Dániel is, a Tett és Védelem Alapítvány kuratóriumi elnöke, előadásának címe „Az antiszemitizmus és az antiszemitizmus elleni harc tendenciái az EU-ban”; de lesznek előadások a migrációról, európai identitásról, emberi jogokról és a francia-német tengely gazdasági és szociális víziójáról is.

Mi ösztönözte a kötet megjelenését és mi adja a relevanciáját a napjainkban?

Egyrészt a könyv relevanciáját azt adta meg, hogy amikor jogállamisági viták elkezdődtek az Európai Unióban, akkor világossá vált, hogy gyakorlatilag nincs egy egységes adatbázis, ami valamennyi uniós, egyesült államokbeli és nagyobb nemzetközi civil szervezetek által kiadott kritikákkal egységesen azonos, vagy koherens módon kialakított szempontok alapján rendelkezésre állna. Másrészt, pedig a különböző emberi jogi bíróságok, valamint az uniós bíróságnak az ítélkezési gyakorlatában egyre összetettebb és egyre, mondhatni bonyolultabb ítéletek születtek, amelyek az európai értéket és végül is az európai életmód alapvető jellegzetességeit, sajátosságait is egyre inkább érintik.

Kik vettek részt a kötet elkészítésében az elmúlt években?

A kötet elkészítését alapvetően a Miniszterelnökség doktori fokozattal rendelkező szakemberei, történészei, jómagamat is beleértve, kezdtük el, a későbbiekben pedig Trócsányi László volt igazságügyminiszter, a Magyar Jogász Egylet elnöke és kiváló felkészült munkatársai, akik egyébként szintén vagy phd-fokozattal, vagy doktorandusz-hallgatóként különböző egyetemekről és az Európai Parlamentből vettek részt ebben a munkában.

Trócsányi László, Lovászy László Gábor: Európai körkép, Ludovika Egyetemi Kiadó, 2020.

Kiknek ajánlja a könyvet és milyen előadásokra számíthatnak a látogatók a keddi Nemzetek Európája és az EU jövője könyvbemutató-konferencián?

Alapvetően a könyvet két célcsoportnak tudom ajánlani. Egyrészt a tudomány területén dolgozók, alkotók vagy tevékenykedők részére, hiszen ez egy alap kutatási eredmény, mert több mint 14 ezer oldalnyi dokumentum feldolgozásával és több mint négyezer-négyszáz lábjegyzet elkészítésével készült el ez a munka, és nincsen a könyvnek egyetlen egy olyan sora, ami ne lenne meghivatkozva egy konkrét dokumentummal. Tehát ez a tudományos szféra számára lehet egy értékes munka, másrészt pedig a laikus olvasó számára is értékes lehet, annak ellenére, hogy egy vaskos könyvről beszélünk, ugyanis annyira strukturált a könyv, hogy könnyen megtalálható minden hasonló információ a különböző uniós tagállamok vonatkozásában, hiszen mindegyik fejezet, mindegyik ország, 120-130 kulcsszó alapján került elkészítésre Így gyorsan meglehet nézni, például az antiszemitizmus témaköre kapcsán, hogy minden országnál hasonló helyen vannak elhelyezve az ezzel kapcsolatos információk is, amelyek egyébként bőségesek, különösen ebben a témakörben, hiszen hét olyan nagy forrás alapján dolgoztuk fel, amelyek eddig kevésbé voltak feldolgozva.

A kötet az Európai Unió jövőjével is foglalkozik, ezért hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy megkérdezzem Öntől, hogy mi a véleménye Fritz Tamás írásáról, amely Ideje beszélnünk a Huxitról címmel jelent meg a Magyar Nemzetben? Ön szerint is le kell folytatni ezt a vitát?

Azt látjuk, hogy Magyarországon az Európai Unió támogatottsága nagyon magas. A legmagasabbak között van, és hogy ha azt nézzük meg, hogy az Európai Unióval kapcsolatban, melyik országban van nagyobb ellenkezés vagy nagyobb ellenszenv, akkor azt kell, hogy mondjuk, hogy a franciák és a hollandok tekintetében biztos, hogy van egy ilyen ellenérzés, hiszen pont ebben a két országban 2005-ben az európai alkotmányozó népszavazásnál elutasították azt, hogy az európai uniónak legyen egy közös alkotmánya.

A konferencia részletei és a regisztráció elérhető itt.

Orbán: „Akkor is ha az EU szétesik, mi ott leszünk és tartjuk az utolsó gerendát”

A Polgári Magyarországért Alapítvány által rendezett, a Somogy-megyei Kötcsén szombaton tartott Polgári Pikniken tartott beszédet a miniszterelnök.