Irán csatlakozik a Moszkva és Peking által vezetett Sanghaji Együttműködési Szervezethez

Irán pénteken csatlakozott az Oroszország és Kína által vezetett, gyorsan bővülő közép-ázsiai biztonsági szervezethez, és egyben felszólította a Sanghaji Együttműködési Szervezet (Shanghai Cooperation Organisation; SCO) országait, hogy segítsenek neki egy,  a Nyugat által bevezetett szankciókat elhárító mechanizmus kialakításában – írja az Euronews.

A 2001-ben Oroszország, Kína és a közép-ázsiai volt szovjet államok által létrehozott testület négy évvel ezelőtt bővült utoljára Indiával és Pakisztánnal, azzal a céllal, hogy nagyobb szerepet játsszon a térségben a nyugati befolyás ellensúlyaként.

Az SCO növekvő befolyásának jele, hogy a mostani tádzsikisztáni csúcstalálkozó volt az új keményvonalas iráni elnök, Ebrahimi Raiszi első külföldi útja augusztusi hivatalba lépése óta.

Raiszi üdvözölte azt a lehetőséget, amelyet a tagság nyújtana Iránnak, mint a kínai „Egy Övezet és Egy Út” mentén fekvő országnak, hogy csatlakozhasson az Eurázsiát átszelő fontos kereskedelmi útvonalhoz. Az iráni média úgy tudósított Irán tagságáról, mint amely mostantól hozzáférést biztosít majd a kontinens hatalmas piacaihoz.

A tagokhoz intézett beszédében Raiszi az Iránnal szembeni szankciókat a terrorizmushoz hasonlította, és azt mondta, hogy a szervezetnek olyan mechanizmust kell kidolgoznia, amely segít Teheránnak kikerülni azokat.

Oroszország és Kína a nyugati országokkal együtt részes felei voltak az Irán és a világhatalmak közötti 2015-ös megállapodásnak, amelynek értelmében Teherán a szankciók feloldásáért cserébe beleegyezett nukleáris programjának korlátozásába.

Washington 2018-ban egyoldalúan kilépett a megállapodásból, és újra pénzügyi szankciókat vezetett be. A megállapodás felújítására irányuló tárgyalások Raiszi megválasztása óta elakadtak.

„Semmi sem állíthatja meg Irán békés célú nukleáris tevékenységét, amely a nemzetközi szabályok keretein belül zajlik”

– mondta Raisi.

„A diplomácia csak akkor hatékony, ha minden fél betartja azt. A fenyegetések és a nyomásgyakorlás megkötik a diplomácia kezét, és hatástalanná teszik”.

Kell-e félni az iráni-kínai közeledéstől?

Az alku része egy kínai-iráni bank létrehozása, amely segíthet legyűrni az amerikai dollár dominanciáját a világkereskedelemben.