Kell-e félni az iráni-kínai közeledéstől?

Irán külügyminisztere szerint az alku „a kétoldali kapcsolatokat új stratégiai szintre emeli” – írja David Isaac a World Israel News oldalon.

Irán és Kína 25 éves stratégiai együttműködési szerződését március 27-én írták alá, és több milliárd dollárt fog kapni Irán Kínai befektetések formájában, cserébe olajért.

Az egyezmény olyan gazdasági tevékenységeket fed le, mint az olaj, a mezőgazdaság, illetve Irán hozzáfér majd kínai katonai technológiához is.

A New York Times szerint az alku részeként Kína 25 év alatt 400 milliárd dollárt fektet majd be Iránba.

Az alku az első eset volt, hogy Irán aláírt egy ilyen hosszú egyezményt egy vezető hatalommal.

Saeed Khatibzadeh iráni külügyi szóvivő szerint az alku „mély, többrétegű”, és a „kétoldali kapcsolatokat új, stratégiai szintre tudja emelni”.

Az alkut Dzsavad Zaríf iráni külügyminiszter és Wang Yi kínai kollégája írta alá. Az aláírás előtt Yi találkozott Hasszán Róháni iráni elkönnel.

Az egyezmény kritikusai szerint a szövetség az amerikai szankciók végét jelentheti, mivel Iránnak lesz egy hosszútávú piaca az olaja számára. Ha Iránnak lesz újra pénze, akkor jobban fogja tudni támogatni a terrorizmust a régióban.

Az alku erősíti továbbá Kína jelenlétét a Közel-Keleten, amit energiáért, nyersanyagért és gazdasági lehetőségekért akar – írja a Wall Street Journal.

A WSJ szerint az alku része egy kínai-iráni bank létrehozása, amely segíthet legyűrni az amerikai dollár dominanciáját a világkereskedelemben.

Legyűrni a dollár uralmát a világkereskedelem felett Oroszország, Kína és Irán fő célja. Kína szerint az amerikai fiskális politikai veszélyessé teszi a dollár szerepét, és a kínai jennel akarják leváltani.

A WSJ szerint az alku mind a két ország számára nagyon hasznos stratégiailag, és ez az Egyesült Államok és a közel-keleti stabilitás rovására történik.

Fotó: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

„Biden Obama örökségét akarja folytatni”

Victor Davis Hanson nemrég a korábbi ausztrál miniszterelnök-helyettes John Anderson podcastjében vendégeskedett, ahol szó esett a Capitolium ostromáról, Bidenről, és Kína geopolitikai ambícióiról is.