Kicsoda Irán új kémfőnöke?

A hírszerzés élére az iráni ajatollah egyik megbízható emberét helyezték, ami miatt sokan egy eddiginél is agresszívabb hírszerzői stratégiára számítanak. 

Az új iráni elnök Iszmail Khatibot nevezte ki a hírszerzési minisztérium élére, azonban a klerikális háttérből érkező férfiről kevés információja van a nyugati országoknak – olvasható a Begin-Sadat Center for Strategic Studies tanulmányában.

Khatib 1961-62 környékén született és egy befolyásos vallási vezető volt, aki az ajatollah bizalmas szűk köréhez tartozik. A férfi olyan radikális iszlamisták tanítványa, mint Shirazi ajatollah és Lankarini ajatollah. Lankarini elkötelezett követője volt Hamenei ajatollahknak és támogatta a Salmon Rushdie elleni fatwát. Shirazi a nyugati világban leginkább arról ismert, hogy ellenzi azt, hogy a nők nézők legyenek a sporteseményeken.

Khatib tehát egy ultrakonzervatív iszlamista vonalat képvisel.

Khatib tudása a hírszerzés terén elsősorban gyakorlati, amit alárendel az iszlám tanainak. Egy Iránon belüli hírszerzési ágazatot vezetett a kilencvenes években. Ezekben az években az irániak több nemzetközi terrortámadást is elkövettek, mint 1994-ben az izraeli kulturális központ elleni argentínai támadást. Az akkori hírszerzési miniszter Khatib főnöke rá is került az Interpol körözési listájára.

A férfi később olyan bizalmi pozíciókat kapott, mint Reza imám mauzóleumát kezelő pénzügyi alap biztonsági vezetője. Khatib évekig benne volt Hamenei ajatollah kormányzó bizottságában (House of Leadership).

A nyugati hírszerzési információk szerint az ajatollahok által támogatott hírszerzési minisztérium és a Forradalmi Gárda katonai hírszerzése között komoly konfliktus van. Ráadásul az iráni rezsimet számtalan válság sújtja kezdve a gazdasági nehézségektől a lakosság elégedetlenségéig.

Khatib nemcsak a legfelsőbb vezető, hanem Raiszi elnök bizalmasa is egyben. Vélhetően az a feladata, hogy „megtisztítsa” a titkosszolgálatot a nem megfelelő elemektől. Ráadásul a vallási vezetőben megbíznak a Forradalmi Gárda vezetői is, ami utat nyithat a szorosabb együttműködésnek.

A BESA elemzői egy agresszívabb bel- és külpolitikára számítanak Khatibtól. Otthon valószínűleg keményebben fel fognak lépni a tüntetők valamint az ellenzék ellen, több kivégzésre és kínzásra lehet számítani. A vezető iszlamista nézetei kihathatnak a régióban a más muszlim országokkal ápolt kapcsolatokra. Várhatóan a terror szponzori tevékenységet az iszlamista Khatib nem fogja beszüneteltetni.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Irán és Izrael „csöndes háborúja”

Irán regionális hatalomra törne, ám Izrael ezt megakadályozná. Nyílt összeütközést nem akarnak, de meddig lehet elkerülni? Hajdú Tímea írása.