Szobatiszta tehenekkel mentenék meg a Földet

Akárcsak egyes szülők, a kutatók is édes finomsággal csábították a teheneket egy kapun túlra, hogy vizeljenek egy speciális karámba. A fiatal borjak betanítása pedig mindössze 15 napot vett igénybe — írja az Israel Hayom.

Kiderült, hogy a tehenek ugyanolyan könnyen szobatisztaságra nevelhetők, mint a kisgyermekek. Talán még könnyebben.

Ez nem kacsa. A tudósok próbára tették a feladatot, és 16 tehénből 11 megtanulta használni a „MooLoo”-t, amikor mennie kellett.

A kutatók – akárcsak egyes szülők – édes csemegével csábították a teheneket, hogy átjussanak egy kapun, és egy speciális karámba vizeljenek. A fiatal borjak betanítása pedig mindössze 15 napot vett igénybe. Néhány kölyöknek ennél jóval tovább tart.

„A tehenek legalább olyan gyorsan szoktathatók, mint a 2-4 éves gyerekek”

— mondta a tanulmány vezető szerzője, Lindsay Matthews, az új-zélandi Aucklandi Egyetem állati viselkedéskutatója, aki kollégáival együtt egy németországi fedett állatkutató laboratóriumban dolgozott a teszteken.

Ami egy új-zélandi rádió talk show-jában egy félig-meddig viccesen feltett kérdéssel kezdődött az állattartásból származó hulladék nagyon is valós problémájáról, egy komoly tanulmányt eredményezett, amely hétfőn jelent meg a Current Biology című folyóiratban. És ez nem csak egy „hűha, ez vicces lehet” kérdés volt. A hatalmas mennyiségű vizelethulladék komoly környezeti problémát jelent, mondta Matthews.

Why would anyone toilet train a cow?

Researchers successfully toilet trained cows, and they believe it could really help the environment. See how these heifers use a specially designed ‘#MooLoo’…

A vizelet nitrogént tartalmaz, és az ürülékkel keveredve ammóniává alakul, ami a savas esők és más problémák miatt környezeti problémát jelent, mondta Matthews. Emellett nitrátokkal szennyezheti a vizet, és a levegőben lévő szennyező nitrogén-oxidot is létrehozhatja, mondta.

És a tehenek sokat pisilnek. Egyetlen tehén naponta körülbelül 30 liter vizeletet termel, mondta Matthews. A Környezetvédelmi Ügynökség szerint 2019-ben a dinitrogén-oxid az összes amerikai üvegházhatású gáz 7%-át tette ki.

„Nem vagyok meglepve, hogy be tudják tanítani a borjakat arra, hogy meghatározott helyekre vizeljenek, de meglep, hogy ezt még senki sem mutatta be korábban”

— mondta Brian Hare, a Duke Egyetem állatmegismeréssel foglalkozó kutatója, aki nem vett részt a kutatásban.

„A kritikus kérdés az, hogy sikerül-e, és lesz-e ez szabályozható?”

Ha sikerülne, akkor az állatok vécére szoktatása megkönnyítené a hulladékok kezelését és csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását – mondta Donald Broom, az angliai Cambridge-i Egyetem állatjóléti professzora.

A németországi Dummerstorfban található laboratóriumban a kutatók egy kisgyermek nevelését utánozták: a teheneket a speciális karámba ültették, megvárták, amíg vizelnek, majd jutalmat adtak nekik: egy édes, többnyire melaszból készült folyadékot. A tehenek valóban édesszájúak, mondta Matthews. Ha a tehenek a kezdeti tréning után a MooLoo-n kívül vizeltek, akkor hideg vizet kaptak.

Ezután két kísérletsorozatban a kutatók a holstein teheneket szabadon engedték a fedett létesítményben. Amikor vizelniük kellett, 11 közülük benyomult a karámba, elvégezte a dolgát, és megkapta az édes jutalmát.

Izraeli tudósok a tehénszellentés javításával mentenék meg a Földet

Tudósok évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a haszonállatok metángáz kibocsátása durván fokozza az üvegházhatást.