Iszlamisták akartak robbantani egy németországi zsinagógában

A rendőrség négy embert tartóztatott le (köztük egy szíriai tinédzsert), akik a gyanú szerint Jom Kippur ünnepén akartak robbantani a hageni zsinagógánál. 

Az eset két évvel azután történt, hogy Halle városában szintén Jom Kippúrkor egy férfi megpróbált behatolni egy zsinagógába, majd mikor ez nem sikerült neki a járókelőkre kezdett el lövöldözni.

A német hatóságok négy embert tartóztattak le csütörtökön, akik támadásra készültek a hageni zsinagóga ellen. Az épületet a rendőrség elkordonozta, a yom kippúri összejövetelt a zsidó közösség lemondta.

A rendőrség a hírek szerint „súlyos és konkrét információkat” kapott a támadás előkészületeiről, amely iszlamista motivációra is utalt.

Serge Dahan on Twitter: „A plan to attack a synagogue was foiled yesterday. Yesterday the Jewish community of #Hagen could not come to their place of worship to celebrate #YomKippur. Enough is enough! Not a week goes by without an anti-Semitic act in Europe. pic.twitter.com/TsVBhlB9Dv / Twitter”

A plan to attack a synagogue was foiled yesterday. Yesterday the Jewish community of #Hagen could not come to their place of worship to celebrate #YomKippur. Enough is enough! Not a week goes by without an anti-Semitic act in Europe. pic.twitter.com/TsVBhlB9Dv

Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke is megerősítette, hogy iszlamista terrortámadást akadályozhattak meg a hatóságok.

Mindent megfogunk tenni, hogy kiderítsük melyik hálózat állt a támadás előkészítése mögött” – jelentette ki Laschet.

A rendőrök átkutatták a zsinagógát és környékét, de nem találtam robbanóanyagot.

Csütörtök reggel letartóztattak egy 16 esztendős szíriai fiút, majd egy razzia során további három férfit.

A Der Spiegel állítása szerint egy külföldi titkosszolgálat adta le a drótot a támadásról a német hatóságoknak. Az újság szerint a tinédzser egy online beszélgetés során elmondta valakinek, hogy támadásra készül.

A német igazságügyi miniszter elítélte az esetet.

Nem elfogadható, hogy a zsidóknak ilyen szörnyű fenyegetéssel kell szembenéznie, és nem ünnepelhetik meg együtt az egyik legszentebb ünnepüket a Jom Kippúrt” – mondta Christine Lambrecht.

(Times of Israel)

A Nyugat kapitulációja az iszlamisták előtt

A nyugati társadalomban elterjedt a szélsőségesség egy másik fajtája: az, amely mindenekelőtt a sokszínűséget hirdeti, és a nem-nyugati gondolkodással szembeni bármilyen kritikát eleve rasszistának tekint.