Hvg: A Moszadnak dolgozott a franciák által kiutasított szír hírszerző

Az izraeli Moszad kérésére intézte el az osztrák titkosszolgálat, hogy egy emberjogi szervezet által háborús bűnökkel meggyanúsított egykor magas rangú szír titkosszolgát, Khaled Halabit Franciaországból Bécsbe szöktethessék át. Miután fény derült az osztrák titkosszolgálaton belül is csak egy szűk kör előtt ismert titkos akcióra, Halabi menedékstátuszát az osztrák kormány visszavonta – írja Dezső András a Hvg-n.

A történet főszereplője egy Khaled Halabi nevű szír férfi, aki 2013-ig Szíriában élt és Bassár el-Aszad szíriai diktátor rezsimjét kiszolgáló titkosszolgálat egyik vezetőjeként dolgozott. Egészen pontosan ő vezette a szír hírszerzés rakkai kirendeltségét. A kirendeltség vezetőjeként Halabi minden olyan parancsot aláírt, amely egy fogvatartottat további kihallgatásra Damaszkuszba szállított, ahol több ezer embert kínoztak halálra.

Egykori altábornagyként Halabi – aki az igazgatóságon belül magasabb rangban szolgált, mint Raslan – 2013-ban megszökött Szíriából, és bár nem egyenes úton, de 2014 februárjában végül Párizsban kötött ki, ahol menedékjogot kért. Még nem született döntés a menedékkérelméről, amikor informálisan jelezték neki: ne számítson arra, hogy Franciaország befogadja.

Ekkor jött képbe az izraeli titkosszolgálat, a Moszad, amelyik felvette a kapcsolatot az osztrák elhárítással, a B.V.T-vel. Az izraeliek azt kérték az osztrákoktól, hogy fogadják be Halabit, adjanak neki menekültstátuszt Ausztriában. És hogy miért volt ennyire fontos a Moszadnak Halabi megmentése? A New Yorker szerint nem azért, mert Halabi titkosszolgaként a szír rezsim megbuktatásában lett volna érdekelt, hanem azért, mert korábban Iránról és a Hezbollahról adhatott ki információkat Izraelnek. A Moszad tehát egyszerűen csak nem akarta cserben hagyni az ügynökét az után sem, hogy az Aszad-rezsim kiszolgálójaként bajba került.

Az eredeti teljes írás itt olvasható tovább.

Izrael titkos kapcsolatot ápolhat Szíriával?

Basar Asszad szír elnök egyre kevésbé tűri meg az iráni jelenlétet Szíriával, és rádöbbent arra, hogy szüksége lesz Izrael segítségére.