Egy muszlim doktornő női körülmetéléseket végzett, mégis felmentette a bíróság

A nő 9 hét éves kislányon végezte el a csonkítást, és a vádak szerint része volt egy olyan hálózatnak, amely titokban végezte az Amerikában 25 éve betiltott gyakorlatot. 

Évek óta tart egy indiai-amerikai doktor elleni pereskedés, aki kislányokon végzett nemi csonkítást. A bíróság annak ellenér mentette fel, hogy a női körülmetélést a Kongresszus betiltotta.

Dr. Jumala Nagarwala csütörtökön jelent meg a bíróság előtt és az ügyészség azzal vádolja, hogy hazudott arról, hogy kilenc kislányon nemi csonkítást végzett. A vádirat szerint a nő része egy hálózatnak, amely beutazza az Egyesült Államokat, hogy elvégezze az embertelen beavatkozást – írja a Daily Mail.

Nagarwalát egyszer már felmentették, miután 2018-ban egy állami bíró azt állította, hogy a női körülmetélés tiltása alkotmányellenes.

Mivel a körülmetélések miatt már nem állíthatják bíróság elé, most az ügyészség azzal vádolja, hogy a kihallgatások során hazudott az FBI-nak.

A nő szerint csak „bosszút akarnak rajta állni az ügyészek, amiért elvesztették az ügyet ellene”

A női körülmetélésben egy másik muszlim orvos segédkezett neki. Michigan államban él egy kisebb indiai közösség, amely egy olyan muszlim szektához tartozik, ahol elfogadott gyakorlat a kislányok megcsonkítása.

Egy 1996-os törvény betiltotta a női körülmetélést az Egyesült Államokban, amit azonban a michigani bíró „alkotmányellenesnek” titulált, és felmentette az orvost. A döntés komoly problémát jelenthet a jövőre nézve, hiszen precedensként lesz használható és számomkérhetetlenné teszi azokat az orvosokat, akik szülői kérésre elvégzik a nemi csonkítást.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

A hallgatás bűne – migráció, iszlám és a női jogok felszámolása

A muszlim bevándorlás következtében Európában kezd gyökeret verni egy olyan értékrend, amely nem tekinti egyenlőnek a nőket a férfiakkal. Hajdú Tímea recenziója.