A „hosszú-Covidban” szenvedő britek fele nem is szenved benne

Egy új tanulmány szerint a Covidból kigyógyultak jelentős része tévesen a betegség következményeinek gondol olyan tüneteket, amelyek egyszerűen általános megfázásokra és más betegségekre utalnak. 

Az  Office for National Statistics (Statisztikai Hivatal) felmérése szerint sokan tévesen diagnosztizálják magukban a „hosszú Covid” tüneteit – írja a Telegraph.

Az ONS 27 ezer olyan emberen végezte el a felmérést, akik mind túlestek a fertőzésen. A felmérés 3 módszert alkalmazott. Először is felmérték, hogy hányan érzékeltek tüneteket 12-16 héttel a betegség után. Erre mindössze 5% reagált igenlő válasszal. Azonban a tanulmány készítői elmondták, hogy ugyanilyen tüneteket tapasztalt azoknak a megkérdezetteknek a 3,4%-a akik nem voltak Covidosok.

A „hosszú Covid” tünetei közé tartozik a láz, izomfájdalom, fejfájás, gyengeség, fáradság, hányinger, hasfájás, nehéz lélegzés, ízlelés vagy szaglás elvesztése. Csakhogy a Statisztikai Hivatal szerint ezek a tünetek általánosak a teljes populációban is.

Egy második felmérésnél azt kérdezték, hogy ki tapasztalt 12 héten át egyfolytában valamilyen tünetet, erre már csak 3% válaszolt igenlően, míg a nem Covidosoknál alacsony 0,5%-ék adott igenlő választ.

A harmadik felmérésben azt kérdezték, hogy ki gondolja úgy, hogy „hosszú Covidtól szenved” mire 11,7% válaszolt igenlően.

Korábbi tanulmányok azt állították, hogy akár a betegek egyötöde szenvedhet a járvány hosszútávú következményeitől.

Dr. Michael Absoud, a King’s College London orvosa azt nyilatkozta, hogy gratulál a felméréshez, és az orvosoknak fontos a talált eredményekhez igazítaniuk a diagnosztikájukat.

Többen megjegyezték, hogy jó hír, hogy alacsonyabb számot érint a „hosszú Covid” mint korábban gondolták, viszont ez nem jelenti, hogy nem létezik a probléma.

McConway professzor a lapnak elmondta, hogy ha az összes megbetegedésből csak 3% szenved a hosszútávú tünetektől, akkor is 16 ezer brit embert érint.

Nagyobb veszélyt jelenthet a kamaszokra a Pfizer oltása, mint a koronavírus

Az egészséges 12 és 15 év közötti tinédzsereknél négyszer-hatszor magasabb az esélye a kórházba kerülésnek a Pfizer–BioNTech vakcinájával történő oltás után, mint a koronavírus-fertőzés miatt.