Vörösre változott a víz a Holt-tengernél

Nemrégiben figyeltek fel rá, hogy a Holt-tenger közeli vízmedence színe vörösre változott – írja a zsido.com.A jordániai média értesülései szerint, a Jordániai Vízügyi Minisztérium szombaton műszaki csapatokat küldött, hogy mintákat vegyenek és felderítsék a színváltozás okát.

A helyi lakosok rengeteg képet osztottak meg a közösségi média oldalakon, mindenkit furdal a kíváncsiság, mi lehet a háttérben.

هلا أخبار on Twitter: „وزير المياه لـ هلا أخبار: النتائج المخبرية للبركة الحمراء لم تصدر بعدhttps://t.co/UGM3leUKB5#هلا_أخبار #الأردن pic.twitter.com/5LxRw71HZ7 / Twitter”

وزير المياه لـ هلا أخبار: النتائج المخبرية للبركة الحمراء لم تصدر بعدhttps://t.co/UGM3leUKB5#هلا_أخبار #الأردن pic.twitter.com/5LxRw71HZ7

Bár a vörösre színeződő víz a Bibliából ismert első csapásra emlékeztet, a tudósok egyelőre úgy vélik, hogy az ok ennél sokkal földhöz ragadtabb.

Sakhr Al-Nusour, a Jordániai Geológusok Szindikátusának vezetője elmondta, hogy a vörös színt algák, vas-oxidok vagy a víz színét megváltoztató anyagok hozzáadása okozhatta.

A minisztérium szóvivője, Omar Salama, a jordániai Petra hírügynökségnek azt mondta, hogy a tó mérete kicsi és el van szigetelve a Holt-tenger vizétől. A tó vizsgálatának eredményeit a hírek szerint a következő napokban teszik közzé. Az Izraeli Természetvédelmi Társaság szerint tavaly az Alexander folyó vize vált vérvörössé, amit a Ciszjordániában található vágóhidak vize okozott.

Nehezen halad a Holt-tenger feltámasztása

Több milliárd dollár mellett a szakmai egyetértés sem ártana ahhoz, hogy végre elindulhasson a Holt-tenger megmentésére szervezett tudományos-műszaki kísérlet.