Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség női ellenőreit zaklatja

Elfogadhatatlannak nevezte kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) az Iránban dolgozó megfigyelőivel történt incidenseket. Diplomaták elmondása szerint a biztonsági személyzet olyan nem helyénvaló motozásnak veti alá a női megfigyelőket, amely az Egyesült Államokban zaklatásnak minősül.

Az első ilyen esetben idén a natanzi urándúsítóban egy női megfigyelőt a biztonsági személyzet szükségtelen, tolakodó módon motozott meg – közölték a NAÜ-vel kapcsolatban álló diplomaták.

A júniusi eset részletei nem ismeretesek, mint ahogyan a Natanzban történt többi incidensé sem, ahol áprilisban a legnagyobb iráni földalatti urándúsítóban robbanás történt, amit áramszünet követett. Irán Izraelt vádolta berendezéseinek megrongálásával.

„Az elmúlt hónapokban több incidensben volt részük a NAÜ ellenőreinek az iráni létesítményben végrehajtott biztonsági ellenőrzések során”

— írta közleményében az ENSZ-nek az atomsorompó-egyezmény betartásán őrködő szakosított szervezete, amelyet a The Wall Street Journal című amerikai lapnak ezekről az incidensekről szóló beszámolójára reagálva tett közzé.

„A NAÜ egyértelműen és félreérthetetlenül a tudtára adja (Iránnak), hogy az ügynökség munkatársait ért, biztonsági ellenőrzésekkel kapcsolatos incidensek elfogadhatatlanok, és nem történhetnek meg ismét”

— közölte a NAÜ.

„Irán azzal válaszolt, hogy megszigorította a biztonsági ellenőrzéseket a létesítményeiben történtek után. Az ügynökség és Irán közötti üzenetváltás után nem történt több ilyen incidens.”

Nem ez volt az első eset, hogy feszültség volt a NAÜ és Irán között Natanz és a női ellenőrök miatt.

2019-ben Irán rövid időre fogva tartott egy női ellenőrt, és elkobozta az iratait. Teherán később azzal magyarázta az esetet: attól tartott, hogy a nőnél „gyanús anyag” van.

Az áprilisi valószínűsített támadás után Irán biztonsági okokra hivatkozva korlátozta az ellenőrök bejutását a natanzi urándúsítóba, a feszültség júliusig tartott.

„Iráni biztonsági illetékesek továbbra is indokolatlanul zaklatják a NAÜ ellenőreit az atomlétesítményekben”

— közölte az Egyesült Államok a NAÜ kormányzó tanácsának a héten tartott ülésszakához eljuttatott jegyzékben. A dokumentum szerint „a NAÜ ellenőreinek zaklatása teljességgel elfogadhatatlan”.

Szakértők szerint Iránnak egy hónapon belül atomfegyver-tisztaságú urániuma lehet

A Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség szerint Irán még nem állt ilyen közel az atomfegyverhez.