Szakértők szerint Iránnak egy hónapon belül atomfegyver-tisztaságú urániuma lehet

A Nemzetközi Atomenergia -ügynökség ma reggel napvilágot látott jelentése szerint Irán jelentős lépéseket tett a nukleáris fegyverek gyártási kapacitásának elérése felé – számol be az Arutz7.

A The New York Times kedd reggeli jelentése a NAÜ tisztviselőinek múlt heti jelentéseiből származó adatokat idézi, amelyek becslése szerint Irán nukleáris programja már csak egy hónapra van a kitörési kapacitástól, és ezzel jelzi azt a pontot, amikor

az ország elegendő dúsított fegyverminőségű urániummal rendelkezik egy atombomba elkészítéséhez.

A Times jelentése idézett amerikai tisztviselőket is, akik látták a NAÜ becsléseit. Noha az amerikai tisztviselőknek tilos volt a NAÜ jelentéseinek megvitatása, elismerték, hogy Irán közel áll az atomfegyver minőségű uránium eléréséhez, bár becsléseik szerint Teheránnak több hónapba telne egy tényleges atomfegyver előállítása.

Szakértők szerint a 2015 -ös iráni nukleáris megállapodás aláírása óta Irán most áll a legközelebb az atomfegyver-kapacitás eléréséhez.

NAÜ-főigazgató: az Iránnal kötött megállapodás időt ad a diplomáciának

Ugyan Teherán lehetővé teszi, hogy az ellenőrök karbantartsák az iráni atomlétesítményeket megfigyelő eszközöket, de az azok által rögzített adatokhoz továbbra sem férnek hozzá.