Egy éve kötötték meg az Ábrahám-egyezményeket

Jared Kushner sok embert dicsért az Ábrahám-egyezmények első évfordulója alkalmából tartott keddi rendezvényen, amelyen az ő közvetítésével normalizálódtak az Izrael és négy arab ország közötti kapcsolatok — emlékeztet a JTA zsidó hírügynökség.

Ott voltak Izrael és két arab ország, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek nagykövetei. Ott voltak a Trump-kormányzat munkatársai, akik kidolgozták a megállapodást. Ott volt még néhány demokrata is.

„Szeretném megköszönni Ted Deutch floridai kongresszusi képviselőnek is, hogy ma itt van, valamint Yael Lempert, megbízott helyettes külügyminiszternek”

– mondta.

Nagyjából akkor, amikor Kushner a Georgetown negyedben lévő Four Seasons Hotelben beszélt, az Axios elsőként számolt be arról, hogy Lempert főnöke, Antony Blinken külügyi államtitkár pénteken virtuális találkozót tart izraeli, egyesült arab emírségekbeli, bahreini és marokkói kollégáival.

Általában a közel-keleti politikával kapcsolatos udvariasság figyelemre méltó megnyilvánulása volt egy olyan időszakban, amikor a republikánusok és a demokraták távolabbinak tűnnek egymástól, mint valaha. Donald Trump, volt elnök pedig a héten felmelegítette vitatott állításait, miszerint Joe Biden megválasztása illegitim volt.

Hétfőn a követőinek küldött üzenetében Trump a „2020-as elnökválasztási procedúra során történt masszív választási csalásra” utalt.

Kushner számára, aki elhatárolódott apósától és annak hamis választási állításaitól, a prioritás a kétpárti támogatás fenntartása volt a megállapodások kiterjesztésének eszközeként.

A megállapodások „kétpárti konszenzussal születtek, és ez nagyon-nagyon fontos”

— mondta.

Lampert és Deutch, az amerikai képviselőház közel-keleti albizottságának elnöke hitelt adott Kushner állításának, akárcsak Blinken pénteken tervezett ünnepi találkozójának.

„Lehetetlen nem optimistának lenni egy év elteltével”

— mondta Deutch utána újságíróknak.

„A Biden-kormányzat elkötelezett az Ábrahám-egyezmények megerősítése és továbbfejlesztése mellett, és ez természetesen azt jelenti, hogy még több országot kell az asztalhoz ültetni”.

Az eseményt egy Kushner által a megállapodások előmozdítására alapított szervezet, az Ábrahám-egyezmények Béke Intézete szervezte.

Jared Kushner közel-keleti békeintézetet alapított

Még Biden is elismeri, hogy az Ábrahám-egyezmények stratégiai fontosságú Amerika számára.