Jared Kushner közel-keleti békeintézetet alapított

Jared Kushner, Donald Trump volt amerikai elnök veje és főtanácsadója, aki kulcsszerepet játszott az Ábrahám-egyezmények kialakításában, most ezen a néven alakítja meg a közel-keleti békét segítő intézetét — írja az Axios.

Az Ábrahám-egyezmények minden kétséget kizáróan Trump elnökségének legnagyobb külpolitikai eredménye voltak, melynek köszönhetően Izrael négy muszlim országgal kötött békét.

Az Ábrahám-egyezmények Intézet közleménye szerint a szervezet az öt érintett ország, Izrael, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Marokkó és Szudán közti turizmus és kereskedelem fellendítését célozza.

Ezenkívül „elemzésekkel szolgál a normalizálás előnyeiről és azokról a potenciális előnyökről, amelyeket további arab országok kaphatnak, ha csatlakoznak az Ábrahám-egyezményhez”.

Kushner az intézetet Avi Berkowitz-cal, a Fehér Ház egykori követével alapítja, aki segített a megállapodások tető alá hozásában. Az alapítók közt van Haim Saban, izraeli-amerikai üzletember valamint az emirátusi és a bahreini washingtoni nagykövetek, Yousef Al Otaiba és Abdulla R. Al-Khalifa, illetve Gabi Áskenázi izraeli külügyminiszter.

A testület jelenleg is formálódik, és várhatóan Marokkóból és Szudánból is érkeznek képviselők.

Az ügyvezető igazgató Rob Greenway lesz, aki korábban Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsának közép-keleti tanácsadója volt.

„Kevesebb, mint egy év alatt szüntette meg évtizedek félreértését és az ellenségeskedést a régióban. Ez a béke népek között éppúgy, mint a nemzetek között köttetett. Az intézet erre összpontosít – ezen emberi kapcsolatok ápolására és elmélyítésére.” – áll az intézet közleményében.

Biden elnök kedden beszélt Mohamed bin Zayed emíriai koronaherceggel, és kijelentette, hogy az Egyesült Arab Emírségek és Izrael közötti kapcsolatok normalizálása stratégiai fontosságú az Egyesült Államok számára.

Az Emírségek kritizálta Izraelt a jeruzsálemi feszültségek kapcsán

Az Egyesült Arab Emírségek szokatlan kritikát fogalmazott meg és felszólította a zsidó államot a jeruzsálemi feszültségek csökkentésére.