Az Emírségek kritizálta Izraelt a jeruzsálemi feszültségek kapcsán

Az Egyesült Arab Emírségek szokatlan kritikát fogalmazott meg és felszólította a zsidó államot a jeruzsálemi feszültségek csökkentésére – írja az Ujkelet.live.

Az Egyesült Arab Emírségek vasárnap közzétett nyilatkozata, amelyben felszólította Izraelt, hogy csökkentse a Jeruzsálemben kialakult feszültséget, a zsidó államnak címzett szokatlan kritikát fogalmazott meg, azt követően, hogy mindkét ország tavaly ratifikálta az Ábrahám – egyezményt és a normalizációs megállapodást.

Az Egyesült Arab Emírségek nyilatkozata kizárólag a jeruzsálemi konfliktusra vonatkozott és nem említette a Hamász terrorszervezet zsidó állam elleni erőszakos támadásainak fokozódását, amely során a gázai enklávéból az elmúlt három napban több mint 40 rakétát indított izraeli területekre, szintén válaszul a jeruzsálemi összecsapásokra.

Az Abu Dzabiban jegyzett nyilatkozat révén az Egyesült Arab Emírségek Külgazdasági és Külügyminisztériuma megerősítette az erőszak és gyűlölet minden olyan formájának állandó elutasítását és elítélését, amely nincs összhangban a humanitárius értékekkel és elvekkel.

Továbbá, a minisztérium aggodalmát fejezte ki a jobboldali radikális csoportok által az “elfoglalt” Kelet-Jeruzsálemben elkövetett erőszakos cselekmények miatt, amelyek a civilek körében sérüléseket okoztak.

Az Egyesült Arab Emírségek felszólítja az izraeli hatóságokat, hogy vállaljanak felelősséget az eszkaláció csökkentéséért, és vessenek véget az agressziónak, amely állandósíthatja a feszültséget és az ellenségeskedést, illetve hangsúlyozta, hogy az elfoglalt Jeruzsálem történelmi identitását meg kell őrizni.

A teljes cikk itt olvasható.

Az Emírségek 10 milliárd dollárt fektetne Izraelbe

Az arab ország az izraeli energiától kezdve az űrkutatásig több fontos szektorba szeretne befektetni.